Zo vaak moet je kauwen voor een goede spijsvertering

Spijsvertering

Het goed kauwen van ons voedsel is belangrijk voor onze spijsvertering. Prop je dus gehaast een boterham naar binnen zonder goed te kauwen, dan is dat minder goed voor ons lichaam. Althans, door niet goed te kauwen haal je niet het optimale uit hetgeen dat je eet. Zonde natuurlijk!

Voedingsstoffen transport
Door te kauwen krijgt onze spijsvertering een startseintje. Onze spijsvertering zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen uit ons lichaam worden gehaald en in ons bloed belanden. Ondanks dat de opname van die voedingsstoffen plaatsvindt in onze darmen, begint het spijsverteringsproces dus al in onze mond. Reden genoeg dus om goed te kauwen voor je het eten doorslikt.

Maar hoe vaak dan?
Helaas is het niet bekend hoe vaak je precies moet kauwen voor het meest perfecte scenario. Er is (nog) geen specifiek onderzoek naar gedaan en de meningen verschillen over het perfecte aantal. Houd je bijvoorbeeld 30x kauwen aan per hap, dan werkt dat voor een stukje vlees misschien prima terwijl het voor een stuk fruit allesbehalve lekker is.

Omdat er geen specifiek getal bekend is, is er een advies aantal keer dat je zou moeten kauwen per hap voor een optimale start van jouw spijsvertering. Het advies luidt dat je ergens tussen de 20 tot 40 keer per hap zou moeten kauwen. Dat lijkt veel, maar toch valt dat nog best mee. Tel maar eens hoe vaak je automatisch al kauwt op een hap eten bij jouw volgende maaltijd.

Minder verzadigd gevoel
Door gehaast te eten en daarmee te weinig te kauwen eet je al snel meer dan je eigenlijk nodig hebt. Je maag zit in een korte tijd al vol, maar je hebt dus nog steeds het gevoel dat je trek hebt. Een verzadigd gevoel wordt veroorzaakt doordat de eerste voedingsstoffen door de darmwand worden opgenomen. Pas dan krijgen je hersenen een seintje dat je genoeg gegeten hebt.

Gemiddeld duurt het twintig minuten voor je darmwand de eerste voedingsstoffen van een maaltijd heeft opgenomen. Dat betekent dat je dus pas na gemiddeld twintig minuten een verzadigd gevoel krijgt. Werk je jouw maaltijd in slechts 10 minuten naar binnen, dan eet je al snel meer dan de bedoeling was.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu