Voeding die helpt tegen allergie

Allergie

De lente is in volle gang en er staat van alles in bloei. Wanneer je last hebt van hooikoorts heb je dat vast en zeker al gemerkt. De pollen zweven door de lucht en de kriebels beginnen al snel. Met behulp van je voeding kun je jouw klachten mogelijk verlichten of zelfs laten verdwijnen. Benieuwd?

Kleur tegen kriebels
Carotenoïden is een voedingsstof die ons lichaam nodig heeft, maar die wij uit onze voeding moeten halen. Het menselijk lichaam kan deze stof dus niet zelf produceren. Betacaroteen is hier een bekend voorbeeld van. De carotenoïde betacaroteen zorgt voor de oranje kleur van wortels. Alle carotenoïden hebben gemeen dat zij zorgen voor de kleuren geel tot rood in groenten en fruit.

Lycopeen is eveneens een carotenoïde. Deze variant vind je voornamelijk in tomaten, abrikozen, roze grapefruit en watermeloen. Lycopeen heeft een positieve invloed op het verminderen van allergische reacties en de opkomst van cellen die symptomen in je longen veroorzaken. Ook wanneer je last hebt van astma zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen dus een aanrader.

Vitamientjes
Broccoli is groen en rijk aan vitamine C. Per dag heb je ongeveer 500mg vitamine C nodig om van je allergieklachten af te komen. Eet je één handje rauwe broccoli, dan heb je al snel zo’n 80mg binnen. Ook citrusvruchten dragen bij aan de nodige hoeveelheid vitamine C. Sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen bevatten veel vitamine C. In één grote sinaasappel zit bijvoorbeeld al snel 100 mg vitamine C en een grote grapefruit is goed voor ongeveer 120mg!

Daar zit een luchtje aan…
Kook je regelmatig met ui en knoflook, dan is dat ontzettend positief wanneer je last hebt van een allergie. Zowel uien als knoflook bevatten een grote hoeveelheid quercetine. Quercetine is een antioxidant die tot de flaconoïden behoort en heeft een overeenkomende werking als antihistamine. Ook heeft quercetine een ontstekingsremmende werking.

Je vindt quercetine niet alleen in ui en knoflook. Ook appels, bessen, kappertjes en groene thee bevatten deze stof.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health | Vitamines per post | SOHF