Genoeg drinken in de winter: 6 tips

Water drinken

Voldoende drinken is belangrijk: ook in de winter. Zorg elke dag voor 2 liter vocht. Lees onze tips om daar ook in de winter aan te komen.

Vocht is nodig
Voldoende drinken daar wordt op zomerse warme dagen altijd heel erg op gehamerd. Maar wist je dat het ook in de winter belangrijk is om voldoende te drinken? Je lichaam heeft elke dag weer veel vocht nodig om alle lichaamsprocessen goed te laten plaatsvinden. Elke cel in je lichaam bevat water. Dat geeft de cel stevigheid. Maar vocht functioneert ook als transportmiddel, is nodig om afvalstoffen te verwijderen uit je lichaam en is de bouwstof voor bijvoorbeeld eiwitten en DNA. Vocht is zo essentieel dat je zonder water niet zou kunnen overleven. En als je PuurGezond eet, eet je vezelrijk. Veel vezels in je voeding betekent dat er – om optimaal te kunnen profiteren van die vezels – ook voldoende vocht moet zijn. Belangrijk dus om altijd genoeg te drinken. Ook in de winter! Want ook dan verlies je vocht omdat je altijd wel iets zweet. En je raakt vocht kwijt via je adem en omdat je plast. Droge verwarmingslucht kan er voor zorgen dat je meer vocht verliest dan je zou denken.

6 (winterse) tips voor voldoende drinken

 1. Wacht niet tot je dorst hebt
  Dorst is een signaal van je lichaam dat er een vochttekort is. Beter is het om dorst te voorkomen. En voor de ouderen onder ons komt er nog bij dat naarmate je ouder wordt, je het dorstsignaal niet zo goed ervaart. Negeer je het dorstsignaal dan krijg je onder andere hoofdpijn, word je vermoeid en kun je je moeilijk concentreren. Wees het dorstsignaal dus altijd voor door over de hele dag verdeeld steeds iets te drinken.
 2. Drink water
  Water is een dorstlesser bij uitstek. Begin de dag met een glas water en drink een glas water bij elke maaltijd. Zo heb je al een flink deel van die 2 liter per dag binnen.
 3. Neem winterse warme danken
  Kies in de winter voor lekkere verwarmende dranken zoals koffie en thee. Wissel eens af in soorten. Drink de koffie bijvoorbeeld eens met warme melk of met opgeklopte melk als latte. Bij thee kun je volop variëren in smaken en melanges. Denk ook eens aan kruidenthee, of neem heerlijk verwarmende gemberthee.
 4. Denk ook aan bouillon of soep
  Nog een lekkere warme manier om meer vocht binnen te krijgen, is met een kop bouillon of soep. Liefst zelfgemaakt natuurlijk. We hebben tal van voorbeelden van lekkere pure recepten van soep.
 5. Of wat dacht je van warme melk
  Ook zuivel telt mee als het over vocht gaat. Je kunt melk natuurlijk ook warm drinken. Laat er eventueel even wat specerijen in meetrekken zoals anijszaadjes of kaneel. Of drink die warme melk in de koffie. Ook is het lekker om een keer een kop warme chocolademelk te maken.
 6. Alcohol, liever niet
  Zeker in de winter kan een glaasje rode wijn of port je een lekker warm gevoel geven. Het levert vocht maar voor je gezondheid is het beter om zo min mogelijk alcohol te gebruiken. Drink maximaal 1 glas per dag en doe dit niet elke dag. Alcohol is bovendien niet zo fijn voor je gewicht. Het levert flink wat calorieën en het kan ook de eetlust verhogen waardoor je eerder zwicht voor snacks. Wil je toch iets “alcoholachtigs” en warms, probeer eens alcoholvrije glühwein. Daar word je ook lekker warm van.

Wil jij werken aan een fit en gezond lichaam? Meld je aan en probeer Curves 30 dagen uit! Bekijk waar de dichtstbijzijnde Curves Club voor jou is.

Dit artikel verscheen eerder op PuurGezond.nl