Is alle yoghurt even gezond?

Yoghurt

Er zijn onwijs veel verschillende soorten yoghurt te vinden in de supermarkt. Magere, halfvolle, volle, Griekse en vruchtenyoghurt is slechts een greep uit het uitgebreide aanbod. Wil je yoghurt gebruiken voor een gezond ontbijt of een gezonde lunch? In dat geval kun je het beste kiezen voor magere of halfvolle yoghurt. En dan gaat de voorkeur ook nog eens naar de ‘naturel’ variant zonder toegevoegde suikers.

Gezonde keuze
Wanneer het op yoghurt aankomt maak je over het algemeen een gezonde keuze. Yoghurt is namelijk rijk aan voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Wanneer je zuivelproducten eet of drinkt verlaag je de kans op het risico op darmkanker. Ook verlaag je door het eten de kans op diabetes type 2.

Maar welke yoghurt dan precies?
Omdat er zoveel verschillende soorten yoghurt in de supermarkt te vinden zijn is het handig om te weten waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een gezonde keuze.

Yoghurt staat in de Schijf van Vijf wanneer deze per 100 gram minder dan 1,1 gram verzadigd vet bevat. Daarnaast mag de yoghurt per 100 gram maximaal 6 gram suiker bevatten.

Ben je vegetarisch of vegan? In dat geval bestaan er plantaardige varianten die gemaakt zijn op basis van bijvoorbeeld soja of amandel. In deze plantaardige yoghurt zit eveneens eiwit, calcium en vitamine B12.

Deze yoghurt beter niet
Wanneer een yoghurt relatief veel verzadigd vet bevat staat deze niet in de Schijf van Vijf. Relatief veel vet vind je vaak in volle yoghurts met meer dan 1,1 gram verzadigde vetten per 100 gram. In magere yoghurt zitten nauwelijks verzadigde vetten.

Wanneer je veel verzadigde vetten binnenkrijgt verhoogt het LDL-cholesterol. Wanneer het LDL-cholesterol te hoog is vergroot je het risico op hart- en vaatziekten.

Ook yoghurt met meet dan 6 gram suiker per 100 gram vind je niet terug in de Schijf van Vijf.

Is yoghurt met meer vet altijd slecht?
Nou lijkt het misschien zo dat een volle yoghurt met meer verzadigde vetten per definitie slecht is. Maar dat is niet helemaal waar… Griekse yoghurt of kwark bevatten meer onverzadigde vetten dan bijvoorbeeld magere yoghurt, maar zijn daarnaast ook rijker aan eiwit. Je kunt daarnaast vaak kiezen voor een variant met 0%, 1% of 10% vet.

Over het algemeen zorgt Griekse yoghurt door het hogere vetgehalte ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit kan er toe leiden dat je gedurende de dag minder behoefte hebt om te snacken, met als gevolg dat je minder calorieën op een dag binnen krijgt.

Ook voor je spieren is Griekse yoghurt goed. Het bevat namelijk behoorlijk wat eiwitten. Eiwitten dragen bij aan het herstel van je spieren.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum | Runnersworld | Eenmaatjeminder.nl