7x gaan met die banaan!

Bananen

De banaan is in Nederland een van de populairste fruitsoorten. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Ondanks dat banaan niet het meeste vitamine C bevat zijn ze wel rijk aan voedingsvezels, kalium en zetmeel. Net als al het andere fruit is de banaan terug te vinden in de bekende Schijf van Vijf. Toch zijn er nog wat andere voordelige dingen die je moet weten over bananen!

Bananen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

  • Zoete bananen, deze eten wij normaal als fruit;
  • Kook- en bakbananen, deze bevatten minder suiker en zetmeel. Je kunt kook- en bakbananen onrijp koken, frituren of bakken.

1. Een goede bloeddruk en een gezond hart
Doordat bananen rijk zijn aan kalium dragen zij bij aan een goede gezondheid van je hart en een goede bloeddruk. Daarnaast zijn bananen natrium arm. De combinatie van natriumarm en veel kalium dragen bij aan het onder controle houden van een hoge bloeddruk.

2. Het maakt je blij
In bananen zit aminozuur tryptofaan. Deze stof wordt door je lichaam omgezet in serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die bij draagt aan een gelukkig gevoel. Ook onderdrukt het je eetlust en kan het helpen bij het verzachten van pijnprikkels.

3. Relaxen maar!
Doordat er zowel B6 als magnesium in bananen zit, kunnen bananen helpen bij het ontspannen. Vitamine B6 is belangrijk voor een goede nachtrust. Magnesium ondersteunt bij het tot rust komen van spieren.

4. Wortels, bramen, broccoli, sinaasappel en abrikozen
Al deze groenten en fruitsoorten zijn net als bananen een bron aan vitamine A. Van wortels is het bekend dat ze bijdragen aan een goede gezondheid van je ogen, maar wist je dat dit dus ook geldt voor bananen, bramen, broccoli, sinaasappels en abrikozen?

Vitamine A draagt bij aan het behoud van de membranen rond je ogen. Ook is vitamine A het bestandsdeel van eiwitten dat licht door de hoornvliezen laat.

5. Een stralende huid
Door de hoeveelheid mangaan in bananen dragen ze bij aan een stralende huid. Mangaan is namelijk de stof die jouw lichaam helpt om collageen aan te maken. Ook beschermt het je huid en andere cellen tegen schade door vrije radicalen.

6. Energie boost
In bananen zitten drie natuurlijke suikers, namelijk sucrose, fructose en glucose. Niet gek dus dat bananen veel door sporters worden gegeten als ontbijt of als tussendoortje om een boost aan energie te krijgen.

7. Een goede spijsvertering
Doordat bananen zoveel vezels bevatten levert een middelgrote banaan al ongeveer 10-12% van je dagelijkse vezelbehoefte. Per dag wordt geadviseerd om 30-40 gram aan vezels te eten. Deze bestaan uit oplosbare en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels helpen je lichaam om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarnaast dragen ze bij aan het verwijderen van bijvoorbeeld cholesterol. Onoplosbare vezels daarentegen geven volume en zachtheid aan je ontlasting. Dit draagt bij aan een regelmatige stoelgang.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Mens en Gezondheid | PuurFiguur