Krijg jij voldoende vezels binnen?

Voedingsvezels broccoli

Voedingsvezels zijn niet alleen belangrijke stoffen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering.Ook geven vezels een verzadigd gevoel na het eten. Het Voedingscentrum adviseert zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Deze vezels zitten in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.

Voedingsvezels, of korter: vezels
Voedingsvezels is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor verschillende groepen koolhydraten die niet door onze dunne darm kunnen worden verteerd. Elke soort vezels heeft een ander effect op ons lichaam. Onze voeding bevat dan ook niet meer één soort vezels maar een mengsel bestaande uit verschillende soorten.

Vezels bij de bron
Voedingsvezels komen voornamelijk uit de celwand van planten. Goede voorbeelden van belangrijke vezelbronnen zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Bij het malen van bijvoorbeeld graankorrels tot bloem en het pellen van rijst wordt een groot deel van de vezels verwijderd. Hierdoor zijn volkoren graanproducten – volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst – rijker aan vezels dan bijvoorbeeld witte rijst en wit brood. In dierlijke producten zitten geen vezels.

5x vezelrijke voeding
Om je stoelgang te stimuleren en gezondheidsproblemen te voorkomen is het binnenkrijgen van voldoende vezels een must. Ook veel water drinken is belangrijk voor het op gang komen van je stoelgang. Daarnaast hebben wij nog vijf soorten voeding op een rijtje gezet die boordevol vezels zitten!

1. Broccoli
Eet zo’n 100 gram broccoli per dag tijdens je lunch of avondeten en je hebt al 5,5 gram aan vezels binnen! Behoorlijk veel dus. Daarnaast bevat broccoli veel benodigde vitaminen en eiwitten.

2. Spinazie
Ook spinazie is een bron van vezels. In 100 gram gekookte spinazie zit vier gram vezels. Daarnaast bevat spinazie magnesium, wat goed is voor het herstel van je spieren, en mineralen die eveneens een positief effect hebben op je stoelgang.

3. Bessen
Naast dat bessen een boost aan antioxidanten geeft bevatten ze ook veel andere essentiële voedingsstoffen. 50 gram bosbessen of frambozen bevat vier gram aan vezels. En het fijne is; bessen kunnen elk moment van de dag! Als ontbijt, tijdens de lunch of verwerkt in een zomerse maaltijd. Heerlijk!

4. Gedroogde vruchten
Abrikozen of pruimen. Als je van deze twee vruchten houdt, probeer dan eens de gedroogde variant ervan! Eén handje vol gedroogde abrikozen of pruimen bevat al snel zo’n zes gram vezels.

5. Noten
Eerder bespraken we al de bazen onder de noten. En ook in dit rijtje mogen noten absoluut niet ontbreken. Noten zitten bomvol goede vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Daarnaast bevatten noten – onder andere pistachenoten, amandelen en walnoten – vezels.

Bron: Voedingscentrum & Women’s Health