Fosfor, wat is dat precies?

Fosfor mineraal

Fosfor is net als magnesium een mineraal. In samenwerking met calcium geeft fosfor, ook wel fosfaat genoemd, stevigheid aan je botten en tanden. Maar er is meer…

Fosfor zit in…
In alle voedingsmiddelen komt fosfor voor in de vorm van fosfaat. De producten waarin je fosfor voornamelijk vindt zijn melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.

Het is belangrijk omdat…
Fosfor is een mineraal dat samenwerkt met calcium. Van calcium weten we dat het goed is voor onze botten en tanden, maar hetzelfde geldt dus voor fosfor. Daarnaast draagt fosfor bij aan de energiestofwisseling in ons lichaam. Het functioneert hierbij als tijdelijke opslag en transport.

Te veel of te weinig?
Het komt niet vaak voor dat er een tekort aan fosfor in het lichaam ontstaat. Dit komt doordat het mineraal in alle voedingsmiddelen voorkomt. Wel kan het (overmatig) gebruik van geneesmiddelen zoals maagzuurremmers een tekort veroorzaken. Wanneer je te weinig forfor binnen krijgt veroorzaakt dit spierpijn, pijn in botten, een gebrek aan eetlust en het ontstaan van nierstenen.

Wanneer je een normaal voedingspatroon en een normale gezondheid hebt komt een grote inname van fosfor eigenlijk niet voor. Wel kan er een teveel in je lichaam ontstaan wanneer bijvoorbeeld je nieren niet optimaal functioneren. Je nieren scheiden namelijk fosfor uit. Werken ze niet meer zoals dat hoort, dan scheiden ze te weinig fosfor uit en kan er na verloop van tijd botontkalking ontstaan.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum.nl