Wist jij dit al over het mineraal calcium?

Calcium

Calcium zit in verschillende producten uit onze voeding. Het is een mineraal dat belangrijk is voor ons lichaam en is ook wel bekend als kalk. Maar waarom is calcium nou eigenlijk gezond en welke voordelen brengt het met zich mee?

De invloed van calcium
De grootste hoeveelheid calcium in ons lichaam bevindt zich in onze botten. Maar liefst 99% van het mineraal zit namelijk in onze botten! Zowel voor je gebit als je botten is calcium erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat je een minder grote kans hebt op botontkalking en osteoporose.

Calcium draagt daarnaast bij aan een goede werking van de zenuwen en spieren, bloedstolling en het transport van andere mineralen in de lichaamscellen. Voorbeelden hiervan zijn natrium, kalium en magnesium.

Magnesium is overigens eveneens belangrijk voor je botten en heeft ook een positieve invloed op je spieren en zenuwen.

Calcium haal je uit…
Dat melk calcium bevat weten veel mensen wel. Toch is melk niet de enige manier om voldoende calcium binnen te krijgen. Andere zuivelproducten zoals kaas en yoghurt bevatten natuurlijk ook calcium, maar wat dacht je van groenten, noten, sesamzaad, vijgen en peulvruchten? Deze bevatten wel minder calcium dan zuivel, maar zijn een fijne manier om het toch binnen te krijgen.

Eiwitten en vitamine D
Wanneer je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt kan het in de darmen makkelijker calcium opnemen. Ook zorgen eiwitten ervoor dat calcium beter wordt opgenomen.

Oxaalzuur heeft juist een minder positieve invloed op de opname van calcium. Het vermindert te opname, net als de stof fytinezuur. Oxaalzuur zit voornamelijk in groenten als rabarber en spinazie. Fytinezuur zit vooral in granen. Dit betekent overigens niet dat je deze voedingsmiddelen moet mijden. Zolang je gevarieerd eet is het geen enkel probleem en heeft bijvoorbeeld ook spinazie juist weer zijn gezondheidsvoordelen!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum