,

Verkouden en sporten… Is dat verstandig?

Verkouden sporten

Wanneer je niet helemaal in orde bent, bijvoorbeeld doordat je verkouden bent, kun je twijfelen over of je gaat sporten of niet. Want is het verstandiger om een keer over te slaan… Of is het juist goed voor je lichaam om in beweging te komen. Doordat niet alle verkoudheden hetzelfde zijn is het antwoord niet zo simpel. Daarom is het handig om het volgende in gedachten te houden:

Wel of niet sporten
Wanneer je verkouden bent is je lichaam hard aan het werk om het virus dat zich in je lichaam bevindt te bestrijden. Het gevolg hiervan kan zijn dat je minder spierkracht hebt en dat je uithoudingsvermogen minder goed is als anders. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jij je tijdens de workout sneller uitgeput voelt dan normaal. Echt een harde ‘doe het niet’ is het niet… Wanneer jij je oké genoeg voelt om te sporten, mag je ook wanneer je niet fit bent sporten.

Word je sneller beter?
Nou is sporten hartstikke gezond! Alleen helpt het ook om sneller beter te worden wanneer je niet helemaal fit bent?

Helaas niet… Wanneer het gaat om lichte lichaamsbeweging, dan kan dit er mogelijk voor zorgen dat je immuunsysteem na verloop van tijd sterker wordt. Echter is hier geen wetenschappelijk bewijs van. Train je te intens wanneer je niet fit bent, dan werkt het juist averechts.

Intense training wanneer je ziek bent maakt het voor je lichaam moelijker om de infectie te bestrijden. Proberen veel te zweten kan leiden tot uitdroging, terwijl je juist gehydrateerd wil blijven. Je ziekte ‘uitzweten’ is dan ook niet de oplossing. Wat vooral belangrijk is, is dat je luistert naar je lichaam.

Een workout kan en mag, maar wel binnen de grenzen van wat jouw lichaam op dat moment aan kan. Merk je dat je moe wordt, doe dan vooral rustig aan of stop eerder. Train minder intens en voel wat er met je lichaam gebeurt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womens Health