Mijn blaas staat op knappen…

Plas ophouden

Je zit net lekker in je werk, een spannende serie of ligt net in je warme bed… Ineens voel je dat je eigenlijk moet plassen. Je hebt geen zin om te gaan en houdt het op. Of dat moment waarop je onwijs nodig moet en er in geen velden of wegen een toilet in de buurt lijkt te zijn… Er zit niets anders op dan ophouden. Ondanks dat het niet comfortabel voelt gebeurt dit ons allen wel eens. Maar is het ook slecht voor je om je plas op te houden?

Gemiddeld plas je vier tot acht keer op een dag. Je nieren maken de plas aan uit water en afvalstoffen van het lichaam en vervoeren de urine vervolgens via de urineleiders naar je blaas.

Een ballonnetje
De blaas valt ook wel te vergelijken met een ballonnetje. Hoe voller hij wordt, hoe verder hij oprekt. Tot het moment dat je blaas vol zit natuurlijk. Dan verplaatst de plas zich naar de plasbuis en om zo wanneer jij daar een seintje voor geeft je lichaam te verlaten. Houd je je plas op, dan geven je hersenen een seintje dat je blaas nog even geduld moet hebben en de plas nog even in de blaas moet blijven.

Wanneer de blaas met 500 mL urine gevuld is krijgen de hersenen een seintje dat het tijd wordt om naar het toilet te gaan. Maximaal kan in theorie een blaas oprekken tot een inhoud van 1500mL. Of je dit moet willen is natuurlijk de tweede vraag… In praktijk kunnen de meeste mensen hun plas slechts ophouden tot dat de blaas ongeveer 800mL aan urine bevat.

Om je plas op te houden worden de spieren in je bekkenbodem aangespannen tot je hersenen een seintje geven dat de spieren mogen ontspannen. Het langdurig en met regelmaat ophouden is geen aanrader. Je urine bevat namelijk afvalstoffen. Deze afvalstoffen kunnen schadelijk zijn voor de binnenwand van je blaas. Ook wordt de blaas opgerekt bij langdurig ophouden.

De gevolgen van plas ophouden

Het gevolg hiervan kan een verslechterde nierfunctie zijn. Hierdoor wordt de kans op infecties vergroot. Ook schijnt het zo te zijn dat wanneer je je plas vaak te lang op houdt, je te snel uit plast of plast je zonder goede fysieke ondersteuning, de spieren kunnen verzwakken of overbelast raken. Deze verzwakking of overbelasting kan leiden tot een overactieve bekkenbodem, pijn aan je blaas of incontinentie.

Al met al is het dus geen aanrader vaak je plas op te houden. Is er geen toilet in de buurt dan is het natuurlijk even niet anders. Maar ben je op werk, zit je in die spannende serie of lig je net in je warme bed, dan is het toch echt beter om even op te staan en alsnog naar het toilet te gaan!

Bron: Dokter.nl  |  Dokter Online