Bewust van hoe je zit?

Zitten

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders koploper zijn wanneer het gaat om zitten. Wat blijkt? Gemiddeld zit ruim 18 procent van de bevolking in Europa meer dan 7,5 uur per dag. In Nederland zitten we flink boven dit gemiddelde… Maar liefst 32 procent van de bevolking brengt meer dan 7,5 uur per dag zittend door! Ja, je leest het goed… 32%!!!

Door bewust te worden van hoe je zit en hoe lang je zit maak je langdurig zitten iets minder slecht voor je lichaam. Toch blijft het belangrijk dat je voldoende beweegt. Ben je aan het werk? Sta dan vooral tussendoor met enige regelmaat op van je werkplaats. Ga even koffie halen, naar de wc of loop naar die collega waaraan je iets wil vragen in plaats van dat je mailt. Verder kunnen deze tips je op weg helpen:

1. Bewustwording
Door bewust te zijn van je zitgedrag kun je actie ondernemen waar mogelijk. Houd om te beginnen bij hoeveel uur je op een dag zit. Doe dit vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je gaat slapen. Te veel zitten is een gewoonte en kost tijd om doorbroken te worden.

2. Elke 30 minuten
Of je thuis bent of aan het werk… Leer jezelf aan om elk halfuur even op te staan. Een app of een simpele post-it kunnen je hieraan helpen herinneren.

Ook kun je bijvoorbeeld staand bellen, naar je collega lopen in plaats van mailen, wandelen in de lunch en even opstaan wanneer de reclame is begonnen op tv.

3. Zitten, staan
Aangezien langdurig zitten niet bevorderlijk is voor je lichaam zul je misschien denken, oke… Dan ga ik staan! Ook dat is niet per se de oplossing.

De kunst is het hem om voldoende af te wisselen in staan en zitten. Zowel door langdurig zitten als staan kun je rug- en nekklachten krijgen. Een wiebelkussen, zitbal, kruk of zit-stabureau kan een prima oplossing bieden!

4. Actief zitten
Zit je voor langere perioden per dag? Zorg er dan voor dat je actief zit. Ga rechtop zitten en zorg ervoor dat je knieën iets lager zijn dan je heupen. Gebruik eventueel een voetensteuntje of een kussentje voor je onderrug.

5. Zittende work-outs
Ook wanneer je aan het werk bent van achter je bureau kun je in beweging blijven. Op Youtube vind je verschillende video’s met korte, eenvoudige work-outs die je eenvoudig achter je bureau kunt uitvoeren. Zo blijf je toch in beweging!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: GezondNu