Zo voorkom je koude handen!

Koude handen

Zowel kou als emoties kunnen ervoor zorgen dat je handen enorm koud worden. Niet handig… Vooral niet wanneer je één of meerdere kerstmarkten op de planning hebt. Je wil natuurlijk wel lekker warm, rustig rond kunnen struinen zonder in een ijsklontje te veranderen. Hoe het komt dat je handen zo koud worden en hoe je dit voorkomt? Hier een aantal handige tips op een rijtje.

Zo krijg je koude handen
Koude handen worden veroorzaakt doordat de haarvaten van de bloedvaten samentrekken bij kou. Dit kan zowel gebeuren door kou, maar ook bij sommige emoties. Daarnaast zijn er een aantal aandoeningen die dit effect kunnen veroorzaken of versterken. Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen van Raynaud, Diabetes, Sclerodermie en andere aandoeningen die bloedcirculatie problemen veroorzaken of versterken.

Wanneer de haarvaten sluiten stroomt er minder bloed door. Dit resulteert in een blekere huid. Na enige tijd gaan de vaatjes weer wat open staan doordat deze verslappen. Op dat punt kleuren je handen wat blauw of soms zelfs paars. Ga je vervolgens naar een warmere omgeving, dan openen de haarvaten zit weer tot hun normale niveau. Het bloed begint weer beter te stromen en de huid kleurt weer normaal.

Met de volgende tips voorkom of verminder je koude handen. Deze tips werken het beste wanneer je ze met elkaar combineert.

1. Voorkom blootstelling aan externe kou
Plotselinge kou zorgt ervoor dat je handen sneller koud worden dan wanneer deze kou geleidelijk komt. Denk bijvoorbeeld aan koud water, koele lucht of een ijzig oppervlak. Ondanks dat kou vermijden in de winter een vrijwel onmogelijke uitdaging is, kun je jouw handen natuurlijk wel beschermen tegen de kou. Investeer in goede handschoenen die je handen beschermen tegen de lage temperaturen.

2. Temperatuurschommelingen
In huis is een aangenaam klimaat met een prettige temperatuur en weinig vocht het fijnste voor je lichaam. Dit zorgt namelijk voor meer stabiliteit. Het lichaam ervaart minder temperatuur verschillen waardoor het minder bezig hoeft te zijn met het regelen van de bloedtoevoer naar je handen.

3. Laagjes, laagjes en nog eens laagjes
Net als bij de isolatie van bijvoorbeeld je huis, blijf je zelf het beste warm door te werken met laagjes. Draag bijvoorbeeld zilver handschoenen onder dikkere, isolerende handschoenen de warmte vast te houden. Ook bestaan er fijne shirts met zilvergaren die eveneens de warmte rondom je lichaam vasthouden.

4. Doorbloeding
De doorbloeding van je handen speelt een belangrijke rol in het hebben van warme handen. Heb je koude handen, dan wrijf je vrijwel automatisch je handen tegen elkaar om deze weer warm te krijgen. Door je handen tegen elkaar te wrijven stimuleer je de doorbloeding. Je masseert je handen namelijk als het ware waardoor het samentrekken van de haarvaten afneemt. Hierdoor kan het bloed beter naar de vingertoppen en worden je handen warmer.

5. Blijf in beweging
Blijven bewegen met je hele lichaam houd je warm. Hou dus ook je vingers en handen in beweging om de doorbloeding opgang te houden.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Koude handen en voeten