Kramp in spieren

Kramp in bijvoorbeeld je kuiten of tenen wanneer je net klaar bent met het sporten. Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van gehad. Het doet ontzettend zeer… Maar hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

De boosdoener
Niet je spieren, maar je zenuwen zijn de veroorzakers van kramp. De cellen in je spieren bewegen continu. Het ene deel trekt samen, het andere deel laat de spier weer ontspannen. De aansturing hiervan komt vanuit de zenuwen die de signalen weer doorsturen naar je hersenen. Maak je een snelle, onverwachte beweging, dan kan het zijn dat je spieren even in de war raken. Deze ‘kortsluiting’ die er ontstaat uit zich in kramp.

Meer of minder bewegen
Zowel sporten waarbij je snel moet reageren, bijvoorbeeld zoals bij tennis, als door veel te zitten kun je spierkramp krijgen. Nou klinkt spierkramp door te sporten logisch, maar spierkramp door te zitten misschien minder voordehand liggend. Toch is het niet zo vreemd…

Wanneer je veel zit zijn je spieren continu verkort. Op het moment dat je opstaat komt er ineens rek op de spieren te staan. Eigenlijk gebeurt er dus een soortgelijk iets in je spieren als tijdens het sporten. Van geen of minder inspanning, ga je ineens over tot actie. Dit kan de aanleiding zijn voor het ontstaan van ‘kortsluiting’ bij jouw zenuwen en daarmee voor spierkramp.

Kramp, wat nu?
Wanneer je last hebt van kramp in je spieren, wil je daar het liefst zo snel mogelijk vanaf. Om van de kramp af te komen krijg je al snel de neiging om de verkrampte spier te rekken. Dit is helaas niet de meest optimale oplossing. Masseren daarentegen kan wel helpen. Door de verkrampte spier te masseren wordt de doorbloeding namelijk gestimuleerd waardoor de spier weer tot rust kan komen.

Toch liever voorkomen…
Omdat spierkramp absoluut geen pretje is kunnen wij ons voorstellen dat je het liever voorkomt. Spierkramp kan bij iedereen voorkomen. Toch kan het helpen om er in ieder geval voor te zorgen dat je voldoende drinkt. Door voldoende te drinken blijven de zouten in je lichaam in balans. Zouten hebben invloed op het functioneren van de zenuwbanen. Zijn er onvoldoende zouten beschikbaar, dan zullen de zenuwen minder optimaal kunnen functioneren. Het drinken van alcohol vergroot overigens de kans op spierkramp. Dit komt doordat alcohol vocht uit het lichaam onttrekt.

Wil jij werken aan een fit en gezond lichaam? Meld je aan en probeer Curves 30 dagen uit! Bekijk waar de dichtstbijzijnde Curves Club voor jou is.

Blog: GezondNu