, ,

Sporten tijdens de zwangerschap: do’s en don’ts

Sporten tijdens de zwangerschap

Regelmatig krijgen wij de vraag… Sporten tijdens de zwangerschap. Hoe zit dat nou eigenlijk? Zwangerschap is een intense, uitdagende en vooral onvergetelijke periode in je leven. Elke dag verandert je lichaam weer een beetje ter voorbereiding op de komst van je kindje. En je rol als mama? Die begint dus eigenlijk al zodra je ontdekt dat je zwanger bent! Natuurlijk wil je tijdens deze periode ook in beweging blijven, maar hoe kun je dat nou het beste doen? Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Sporten tijdens de zwangerschap? Jazeker!
Sporten terwijl je zwanger bent is goed voor je lichaam, maar ook voor de gezondheid van je baby. Uit verschillende universitaire onderzoeken is gebleken dat lichaamsbeweging gedurende de zwangerschap veilig is en bij kunnen dragen aan het voorkomen van een keizersnede. Wel is het altijd verstandig om vooraf te overleggen met je gynaecoloog en om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

In principe kun je gedurende je zwangerschap blijven sporten zoals je gewend bent. Geeft het sporten klachten of ben je sneller vermoeit dan normaal? Probeer dan wat minder te sporten of stop wanneer de klachten te heftig zijn. Span je zeker niet meer in dan vóór de zwangerschap en zorg ervoor dat je tijdens het sporten voldoende vocht binnenkrijgt.

Sport je tijdens de zwangerschap dan heeft dit een positieve invloed op de aanmaak van endorfine, het gevoel van welzijn, het verbranden van calorieën, een verbeterde bloedcirculatie en een verhoogde tolerantie voor pijn tijdens je zwangerschap en bevalling.

Daarnaast heb je minder kans op diabetes, overgewicht, een keizersnede, rugpijn en aandoeningen als krampen, zwellingen en spataderen.

Voor je baby heeft sporten invloed op de vitaliteit, de ontwikkeling van zintuiglijke organen, zuurstofvoorziening, het gevoel van welzijn dankzij endorfine en de bloedcirculatie.

De meest eenvoudige en belangrijke principes voor het sporten tijdens de zwangerschap zijn:

  1. Luister altijd naar de mening van je arts;
  2. Luister naar je lichaam.

Wat sowieso mag tijdens de zwangerschap is wandelen, fietsen, joggen (maar niet sprinten), racketsporten (bijvoorbeeld tafeltennis of badminton), golf, lichte gewichtstraining, lichte gymnastiek, zwemmen, pilates en yoga.

Je kunt dus zonder zorgen blijven sporten bij Curves. Overleg met je arts en je Curves coach voor een passende training. En het belangrijkste! Luister naar je lichaam. Merk je dat iets te zwaar is, doe dan wat rustiger aan of sla die oefening over.

Dit kun je beter vermijden
Natuurlijk zijn er sporten die je beter kunt overslaan tijdens de zwangerschap. Duursporten, contactsporten, sporten waarbij de kans op vallen aanwezig is en sporten die drukveranderingen veroorzaken zijn een afrader.

Duursporten kosten te veel energie. Dit is schadelijk voor een gezond verloop van je zwangerschap. Ga daarom niet intensief en langdurig hardlopen, wielrennen, roeien of schaatsen.

Contactsporten kenmerken zich door veel plotselinge bewegingen en direct contact met anderen. Volleybal, basketbal, hockey, squash en vechtsporten zijn daardoor een afrader.

Verder zijn alle sportactiviteiten op een hoogte van meer dan 2000 meter geen goed idee. Bij bergsporten is er kans op een gebrek aan zuurstof. Daarnaast loop je de kans dat je valt. Sla skiën, sleeën en klimmen daarom over.

Voor elke sport – ook voor sporten die niet onder tussen de bovengenoemde voorbeelden staan – geldt; krijg je last van vermoeidheid, pijn op je borst, aanhoudende weeën, vochtverlies of ernstige buikpijn. Stop dan onmiddellijk met trainen! Raadpleeg bij (aanhoudende) klachten altijd een arts.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Bonprix