‘s Ochtends weeg je minder dan ’s avonds… Hoe kan dat?

Wegen

Het is je vast en zeker wel eens opgevallen. Wanneer je ’s ochtends op de weegschaal gaat staan weeg je minder dan wanneer je er ’s avonds op staat. Soms is het verschil zelfs best groot. Maar hoe komt dat nou precies?

Vocht in je lichaam
Gedurende de nacht verliest je lichaam vocht. Ook wanneer je voordat je gaat slapen drinkt, is de kans groot dat je dit ’s nachts al uit plast.

Wanneer het warm is, is het mogelijk dat je veel vocht bent verloren doordat je hebt liggen zweten. Maar ook wanneer het geen bloedhete nacht is zweet je gedurende de nacht meer dan je denkt.

Brandstof gedurende de nacht
Ook wanneer je slaapt verbruikt je lichaam energie. Hetgeen dat je op een dag hebt gegeten wordt ook gedeeltelijk gedurende de nacht gebruikt als brandstof. Wist je dat laat op de avond eten ervoor kan zorgen dat je vermoeider wakker wordt? Door laat te eten moet je lichaam terwijl je slaapt nog aan de slag om alles te verwerken. Dit kost eveneens energie waardoor je minder uitgerust wakker kunt worden.

Wegen op het juiste moment
Maar wanneer is nou het meest optimale moment om jezelf te wegen? We begrijpen allemaal wel dat het goed idee om je vlak na het avondeten te wegen. Doordat dit over het algemeen de zwaarste maaltijd op de dag is, zal dit ook invloed hebben op je gewicht.

Maar wanneer dan wel? Echt een ideale tijd om jezelf te wegen is er niet. Wel kun je jezelf altijd op hetzelfde tijdstip wegen. Zo kun je de resultaten met elkaar vergelijken en zullen de omstandigheden – bijvoorbeeld de tijd na het eten en de hoeveelheid vocht in je lichaam – nagenoeg hetzelfde zijn.

Ook is het verstandig om in je blootje op de weegschaal te gaan staan. De ene outfit weeg namelijk meer dan de andere. Dit zijn ‘externe’ factoren die natuurlijk niets met je lichaamsgewicht te maken hebben. Ooh, en kies bij voorkeur voor dezelfde weegschaal.

Maar bovenal; schrik niet wanneer er verschil zit in je gewicht ’s ochtends en ’s avonds. Veel verschillende factoren hebben invloed op je lichaamsgewicht. Uiteindelijk is je gewicht slechts een getal en kun je beter naar je lichaam kijken. Spiermassa bijvoorbeeld weegt nou eenmaal ook zwaarder dan vetmassa. En dan hebben we veel liever spieren dan vet, toch!?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health