Wanneer zie je zichtbaar resultaat van het sporten?

Afvallen, geleidelijk gewichtverliezen

Eenmaal de stap gemaakt om te gaan sporten ben je er helemaal klaar voor. Je weet welk doel je wil bereiken, bent gemotiveerd… Maar wanneer kun je de eerste zichtbare resultaten nou eigenlijk verwachten?

Verschillende ‘zichtbare’ resultaten
Zichtbare resultaten verwijzen niet alleen naar je gewicht. Ook het toenemen van spiermassa, het verbeteren van je conditie en je hartslag zijn hier onderdeel van.

Per persoon verschilt het hoe snel je verschil ziet. Het niveau waarmee je van start gaat is bijvoorbeeld bij niemand gelijk, maar ook de manier waarop je lichaam reageert op het sporten verschilt. Gemiddeld merk je binnen vier tot zes weken verschil. Voorbeelden hiervan zijn dat je makkelijker de trap op loopt of iets beter kunt tillen. Na gemiddeld acht tot twaalf weken worden de eerste resultaten visueel zichtbaar.

Uithoudingsvermogen, gewicht etc.
Wanneer het gaat om het verbeteren van je uithoudingsvermogen spelen er verschillende dingen een rol. Gemiddeld kun je na acht tot twaalf weken de eerste resultaten verwachten. Wel is het in dit geval belangrijk dat je drie keer per week gedurende 30 minuten matig intensieve oefeningen doet. Met deze oefeningen verbeter je jouw hart- en vaatstelsel. Dit heeft onder andere een positieve invloed op je bloeddruk.

Hoe snel en makkelijk je gewicht verliest verschilt enorm per persoon. Voorbeelden van factoren die hier invloed op kunnen hebben zijn erfelijke aanleg, je geestelijke gezondheid, het gebruik van medicatie en hormonen. Bij het verliezen van gewicht is het, het meest effectief om op een rustig tempo kilo’s kwijt te raken. Zo werk je aan blijvend gewichtsverlies en is de kans kleiner dat het gewicht in no-time weer terug is.

Daarnaast kun je gewicht verliezen op basis van tailleomvang of lichaamsvetpercentage. Je ziet hierbij dus daadwerkelijk verschil in de vorm van je lichaam. Het gewicht op de weegschaal kan hierbij hetzelfde blijven. Spiermassa is nou eenmaal zwaarder dan vet. Spiermassa is ook hetgeen wat definitie geeft aan je lichaam!

Meer spiermassa krijg je door middel van krachttraining. Daarnaast zorgt krachttraining voor een verhoging van het metabolisme. Je verbrandt daardoor niet alleen tijdens het sporten, maar ook in rust meer calorieën. Na slechts vier tot zes weken merk je een positief verschil in kracht. Na acht tot twaalf weken zie je dit ook aan je lichaam.

Wist je dat sporten ook een grote invloed heeft op je mentale gezondheid? Ook dit is iets wat je ziet. Want een goede stemming… Dat straal je uit! Slechts vijf minuten matige lichaamsbeweging kan al een positieve boost aan je stemming geven. Na vier tot zes weken vermindert sporten depressie(klachten) en angst. Ook krijgt je zelfvertrouwen een boost.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womens Health