,

World Health Organization werkt richtlijnen lichaamsbeweging bij

Conditie

Voor het eerst in 10 jaar werkt de World Health Organisation (WHO) de richtlijnen met betrekking tot lichaamsbeweging bij. Kort gezegd komt het erop neer dat het niet per se uitmaakt wat je doet, als je maar iets doet! Daarnaast zijn er aan het rapport nieuwe suggesties toegevoegd waarmee je boven de minimale hoeveelheid beweging per dag uit kunt komen. Deze suggesties zijn ook geschikt voor mensen boven de 65 jaar en mensen met chronische aandoeningen.

Zoveel moet je bewegen
De richtlijnen worden gegeven op basis van leeftijd, of iemand zwanger is en of er sprake is van een chronische aandoening of handicap.

Val je in de leeftijdscategorie van 18 tot 64 jaar zonder medische problemen? In dat geval wordt geadviseerd om 150 tot 300 minuten per week activiteiten uit te voeren met een matige aërobe intensiteit. Ook wordt geadviseerd om in ieder geval twee dagen per week, maar dit mogen er meer zijn, spierversterkende activiteiten voor alle grote spiergroepen te doen.

Ben je ouder dan 65 jaar, dan wordt geadviseerd om bovenstaande richtlijnen te volgen. Daarnaast kan dit aangevuld worden functionele balans- en krachttraining, één met matige of hogere intensiteit, op minimaal drie dagen per week. Door dit toe te voegen aan je training wordt de algehele functionaliteit van je lichaam verbetert. Daarnaast wordt het risico op een valpartij verkleind.

Kinderen en adolescenten wordt geadviseerd om dagelijks minimaal een uur matig tot zware lichaamsbeweging uit te oefenen. Dit in combinatie met spierversterkende activiteiten op minimaal drie dagen per week.

Voor baby’s jonger dan een jaar wordt geadviseerd om elke dag minimaal een half uur op de buik te liggen.

Minder zitten
In het rapport wordt aangegeven dat ongeveer 25% van de volwassenen en 80% van de tieners niet aan de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging komt. Dit heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid, denk bijvoorbeeld aan een verhoogd risico op kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en minder cognitief functioneren. Bij jongeren heeft onvoldoende beweging invloed op de groei en ontwikkeling.

Wel geeft WHO aan dat weinig lichaamsbeweging beter is dan helemaal geen beweging. Mede hierdoor kun je eenvoudiger gedurende de hele dag actiever zijn. Het nemen van de trap in plaats van de lift is bijvoorbeeld een kleine verandering waarmee je toch meer beweegt.

Veel zitten leidt tot een 30% hoger risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met actieve mensen.

Bredere erkenning
In tegenstelling tot eerst is een breder scala aan lichaamsbeweging erkend als effectief. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen, actieve recreatie en spelen. Het hoeft dus niet per se een specifieke (sport)activiteit te zijn. Elke vorm van lichaamsbeweging is goed.

Krachttraining is bijzonder effectief. Om die reden wordt hier nu meer over geadviseerd dan eerst. Vooral mensen uit de oudere doelgroep doen te weinig aan krachttraining, terwijl krachttraining juist veel voordelen kan hebben. Wanneer we ouder worden neemt de mobiliteit en functionaliteit van ons lichaam af. Krachttraining kan dit proces min of meer vertragen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womens Health | British Journal of Sports Medicine