Is met je benen over elkaar zitten slecht?

Benen over elkaar

Een bekend gerucht is dat het slecht is voor je benen om met je benen over elkaar te zitten. Het zou spataderen veroorzaken en meer. Voor veel dames is zitten met gekruiste benen een veel gebruikte houding. Maar is het ook zo slecht als wordt beweerd? Of valt het eigenlijk best mee?

Onderzoek?
Voor zover bekend is er nooit onderzocht of er een relatie is tussen het krijgen van spataderen en het zitten met gekruiste benen. Echter; op basis van de kennis die er is over de doorbloeding en anatomie van ons lichaam is het geen vreemde gedachten, zo licht hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (ErasmusMC) toe. Tamar is betrokken bij een studie naar spataderbehandeling.

Normaal gesproken wordt bloed van je hart via slagaders richting je benen gestuurd. Je spieren zorgen er vervolgens weer voor dat dit bloed terugstroomt via aders. Zit je, dan is deze terugstroming al een stuk minder. Zit je met je benen over elkaar, dan bouwt de druk in de aders via waar het bloed terugstroomt verder op.

Ook geeft zitten met gekruiste benen knelling tussen de liezen. De tweede plek waar een knelling ontstaat is in de knieholte. Leg je jouw rechterbeen over je linkerbeen, dan rukt je linkerknie in je rechter knieholte. De opening van de aders – ook wel venen – wordt dan kleiner waardoor er minder bloed doorheen kan.

Theoretisch gezien is het dus mogelijk dat je spataderen krijgt van het zitten met gekruiste benen, aldus Tamar. Of dat daadwerkelijk al het geval is wanneer je gedurende 30 minuten, twee uur of één dag met je benen gekruist zit is niet te zeggen. Ook omdat er meer factoren meespelen in het krijgen van spataderen als ouderdom, overgewicht en weinig beweging.

Spataderen door staan
Wel is bekend dat er spataderen kunnen ontstaan wanneer je langdurig staat. Dit komt doordat de spieren die zorgen voor de terugstroming van het bloed vele malen minder actief is wanneer je stilstaat. Bij zitten geldt natuurlijk hetzelfde. Echter is dan de afstand waarover het bloed omhoog moet – van de benen naar het hart – kleiner. Dit heeft een positieve invloed op de doorbloeding van je benen.

Spataderen voorkomen
Heb je veel last van spataderen? Leg dan de benen omhoog wanneer je zit!

Kortom; moet je voor je werk veel staan, dan is het belangrijk op te letten op de manier waarop je staat. Zit je vaak met gekruiste benen? Dan hoef je naar verwachting niet echt bang te zijn denkt Tamar. Vooral niet wanneer je met regelmaat van houding wisselt!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Volkskrant