Met deze variaties wordt planken nóg leuker!

Planken

Planken is een top oefening om je spierkracht op peil te houden of te verbeteren, dat is zo klaar als een klontje. Maar altijd dezelfde plank kan wel een beetje saai worden, daarom hebben we hier een paar leuke variaties om direct mee aan de slag te gaan.

Rocking plank
Bij de rocking plank neem je dezelfde houding aan als bij de standaard plank. De rocking plank onderscheidt zich doordat je een extra beweging toevoegt en dit doe je als volgt. Beweeg je lichaam naar voren, totdat je schouders je handen voorbij zijn. Beweeg vervolgens je lichaam weer terug totdat je hakken voorbij je tenen gaan. Herhaal deze beweging langzaam en op gecontroleerde wijze. Door deze variatie train je je balans en coördinatie extra.

Side plank
Begin weer in dezelfde houding als de standaard plank. Houd je benen bij elkaar zodat je hakken elkaar aanraken. Leun naar links en til daarbij je rechterarm op zodat je naar het plafond gaat wijzen. Houd deze houding even vast en doe hem ook op je andere zijde. Let op dat je je arm recht onder je schouder houdt anders vergroot je de kans op blessures. Houd je lichaam recht en laat niet je hele lichaamsgewicht op je schouder en arm rusten. Met deze variatie train je je schuine buikspieren.

Plank andersom
Ga op de grond zitten met je benen recht voor je uit. Houd je armen naast je lichaam en zet je handen op de vloer naast je heupen. Het is belangrijk dat je vingers naar je voeten wijzen. Til je heupen op en maak een rechte lijn van je tenen tot aan je kin. Deze variatie is goed voor je coördinatie en de flexibiliteit in je schouders.

Plank met één arm
Neem dezelfde houding aan als de standaard plank. Bij de plank met een arm til je één arm recht naar voren tot je hand op dezelfde hoogte is als je hoofd. Wissel je linker- en rechterarm om de beurt af. Het is belangrijk dat je deze plank rustig en gecontroleerd uitvoert om het maximale uit je oefening te halen. Door deze variatie train je je armen extra.

Welke planks heb jij gedaan? Laat het ons weten!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!