Bloemen als diner

Bloemen eten

Wist je dat er bloemen bestaan die je kunt eten? Ze zijn niet alleen onwijs mooi om een gerecht mee op te maken, kleur te geven en extra smaak toe te voegen… Ze hebben ook nog eens een positieve invloed op je gezondheid! Let wel op; want niet alle bloemen zijn eetbaar, sommige bloemen zijn zelfs giftig om te eten. Voor je bloemen toevoegt aan je gerecht is het dan ook belangrijk te checken of een bloem überhaupt wel eetbaar is.

Kamperfoelie
De kamperfoelie is een slingerplant met een lichte kleur die groeit rondom andere planten, bloemen en bomen. Kamperfoelie kun je gebruiken om thee mee te zetten. Verse kamperfoeliethee biedt verlichting bij een zere keel en heeft een heerlijk zoete smaak. Daarnaast is de bloem goed te combineren met boter, wijn of beignets.

Let wel op… De bessen van deze plant kun je NIET eten aangezien deze giftig zijn.

Gardenia jasminoides
De Gardenia jasminoides is een witte bloem die lijkt op een roos. De blaadjes van deze bloem hebben een zoete, zachte smaak. Wil je deze bloem eten? Dan kun je hem het beste plukken net na de ochtenddauw en voor de zon erop schijnt. Op dat moment zijn ze namelijk het lekkerst!

Tropaeolum
Tropaeolum, ook wel bekend als de Oost-Indische kers, is een eetbaar bloemetje dat te herkennen is aan zijn felle gele, oranje of rode kleuren. Prachtig dus om te verwerken in een gerecht! Dit vrolijk gekleurde bloemetje heeft een radijsachtige, pittige smaak en is een fijne toevoeging aan een frisse salade.

Pioenrozen
In tegenstelling tot eerdergenoemde bloemen is de pioenroos niet zomaar eetbaar. De wortels en bladeren zijn zelfs NIET eetbaar en kunnen maagklachten veroorzaken. De bloemen daarentegen kun je wel eten, mits ze gekookt zijn.

Vroeger werden pioenrozen gebruikt als medicijn tegen huidaandoeningen, reuma en epilepsie. Tot op de dag van vandaag wordt deze roos dan ook gebruikt in verschillende homeopathische middelen door zijn fijne werking.

Rozen
Een van de bekendere eetbare bloemen, net als viooltjes, zijn rozen! Rozenblaadjes worden al veel gebruikt in verzorgingsproducten maar zijn dus ook eetbaar. Eet je een rozenblaadje, dan proef je een subtiele rozen smaak. De rozen die je kunt eten zijn de rode, roze, witte en gele. Ook kun je rozenblaadjes verwerken in de thee, je dessert of in zelfgemaakte jam!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Mooie Moestuin | Women’s Health | Mens en Gezondheid