Te veel water drinken… Kan dat?

Te veel water drinken

Te is natuurlijk nooit goed… Maar wanneer het aankomt op water drinken blijven er toch veel vragen komen. Water drinken is onwijs gezond, maar is het ook mogelijk om te veel water te drinken? En wanneer is dat dan precies?

Aangeraden hoeveelheid
Aangeraden wordt om per dag zo’n twee tot drie liter water te drinken. Drink je te weinig, dan raak je op den duur uitgedroogd. Of je dan ook over gehydrateerd raakt wanneer je te veel drinkt? Nee, niet helemaal…

Drink je dagelijks iets meer dan drie liter, dan hoef jij je nog geen zorgen te maken. Je lichaam kan dat namelijk prima aan. Natuurlijk heeft je lichaam wel een limiet wanneer het aankomt op het drinken van water. Nogmaals; TE is ook niet goed – behalve bij TEvreden dan!

Per dag zijn je nieren in staat om ongeveer acht liter water te verwerken. Dit is een flinke hoeveelheid en het klinkt daardoor alsof je er niet zomaar overheen zult gaan. Toch is het mogelijk, vooral op warme dagen!

Drink je meer dan acht liter water op een dag, dan raakt het evenwicht tussen het natrium en het water in je bloed verstoord. Deze verstoring leidt tot een watervergiftiging.

Wat is een watervergiftiging?
Watervergiftiging komt in verschillende vormen. Allereerst is het mogelijk dat je zoveel water hebt gedronken dat de balans in je bloed verstoord is. Het sodium niveau in je lichaam wordt te laag, met als gevolg dat de cellen in je bloed te veel water opnemen en opzwellen. Het zwellen van deze cellen kan gevaarlijk zijn omdat je hersenen deze druk niet kunnen verwerken. Watervergiftiging kan dan ook in sommige gevallen een dodelijke afloop hebben.

De tweede variant waardoor je een watervergiftiging kunt krijgen is door bepaalde ziekten en/of aandoeningen. Mensen met nierproblemen bijvoorbeeld kunnen water minder goed verwerken. Daarom wordt vaak op doktersadvies aangeraden wat minder water te drinken dan mensen zonder nierproblemen. Ook zijn we verschillende soorten medicatie die ervoor kunnen zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt. Verstandig is dus om dit te laten checken bij de dokter voor je aan nieuwe medicijnen begint.

De symptomen op een rij
Gelukkig drink je niet zomaar te veel water. Wel is het handig om te weten wat de symptomen zijn wanneer je lichaam je vertelt dat je genoeg water binnen hebt gekregen. Heb je te veel water gedronken dan kun je last krijgen van:

  • Misselijkheid en braken;
  • Hoofdpijn;
  • Weinig energie;
  • Slappe spieren en spierkrampen;
  • Rusteloosheid en een slechte stemming.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: National Kidney Foundation, NCBI en Women’s Health