Koud of warm drinken… Wat werkt beter bij warm weer?

Koud of warm drinken

Wanneer het warm is, is er niets lekkerder dan een verkoelend drankje. Heerlijk om een beetje af te koelen, maar werkt zo’n koud drankje eigenlijk wel?

Het menselijk lichaam
Van nature zijn mensen warmbloedig. Dit betekent dat de mens in staat is om onafhankelijk van zijn omgeving de lichaamstemperatuur te reguleren. Onze lichamen zijn dus non-stop bezig met het produceren van warmte. Dit komt door verschillende lichamelijke processen, als bijvoorbeeld het metabolisme.

Onwijs handig wanneer het buiten koud is natuurlijk, maar minder prettig wanneer het bloedheet is. Op zo’n hete dag is het dan ook van belang om te voorkomen dat je lichaam oververhit raakt. Voldoende drinken helpt hierbij. Het meest logisch lijkt het dan natuurlijk om een koud drankje te drinken. Echter blijkt dit lang niet zo effectief te zijn als voorheen werd gedacht!

Hydratatie
Op een warme dag is het van belang dat je voldoende drinkt om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. Door voldoende vocht binnen te krijgen kan je lichaam warmte afgeven door dit vanuit je vitale organen te vervoeren naar je huid. Via je huid kan het vocht vervolgens naar buiten in de vorm van zweet.

Gemiddeld verliest een volwassen persoon op één dag een halve tot een hele liter aan zweet. Op warme dagen kan dit zelfs oplopen tot bijna anderhalve liter per uur!! Je zult begrijpen dat drinken op warme dagen van groot belang is om te voorkomen dat je uitdroogt.

Koud of warm
Tegen alle verwachtingen in werken warme drankjes beter om je lichaam koel te houden. Warme drankjes zorgen ervoor dat je mond en keel een seintje afgeven waardoor je lichaam begint te zweten. Het gevolg hiervan is dat je lichaam makkelijker af kan koelen.

Ook pittig eten is hiervoor ideaal. Logisch dus dat er in warme landen dan ook vaak pittig eten wordt gegeten.

Heb je het warm, dan kun je dus beter een kopje thee drinken dan een glas ijskoud drinken. Ondanks dat het tegenstrijdig voelt help je jouw lichaam makkelijker en sneller af te koelen!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: IFL Science