Spinazie wel of niet opnieuw opwarmen?

Spinazie opwarmen

De een zegt dat het wel kan… De ander niet. Spinazie opwarmen. Om er nou eindelijk eens wat duidelijkheid over te krijgen gingen wij op onderzoek uit. Wie het zeker zou moeten weten? Het Voedingscentrum natuurlijk!

Spinazie opwarmen
Spinazie kan worden opgewarmd, zo meldt het Voedingscentrum. Let daarbij echter wel op dat je de spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en vervolgens in de koelkast bewaart bij een temperatuur van 4 °C. Op deze manier krijgen de bacteriën die nitriet produceren minder kans om te groeien.

Wat is nitriet
Nitriet is afkomstig van nitraat. Sinds de jaren 80 is bekend dat nitraat in het menselijk lichaam om kan worden gezet in nitriet. Alle nitraat uit voeding wordt dan ook door het lichaam opgenomen. Zo’n 25% ervan komt uit voeding of drinkwater via het plasma in speeksel terecht. De rest wordt uitgescheiden in urine.

Nitraat en daarmee ook het gevormde nitriet werd gedurende een lange periode gezien als toxische stof. Hieruit komt ook de opvatting naar voren dat spinazie niet zou mogen worden opgewarmd. Toch blijkt de consumptie van nitraat niet gevaarlijk te zijn voor de gezondheid.

Nitrosamines
Wel kan nitraat dus in het lichaam worden omgezet in nitriet en onder bepaalde omstandigheden waarschijnlijk in kankerverwekkende nitrosamines. Nitrosamines (N-nitrosoverbindingen) zijn door het door International Agency for Research on Cancer (IARC) ingedeeld als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’ (Groep 2A).

“Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft echter geconcludeerd dat het onwaarschijnlijk is dat de blootstelling aan nitraat via groenten zal leiden tot gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geconcludeerd dat er geen acuut en langetermijnrisico op kanker optreedt bij het eten van nitraatrijke groente in combinatie met vis. Er gelden daarom geen beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente of de combinatie met vis.” – aldus het Voedingscentrum.

Recent onderzoek laat zien dat bij consumptie van nitraatrijke groente de risico voor de gezondheid te verwaarlozen zijn. Al met al geen reden om je zorgen te maken.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Voedingscentrum  1 & 2