Avocado, gezond of ongezond?

Avocado gezond

De afgelopen jaren zijn avocado’s ontzettend populair. Een poosje werd het zelf een superfood genoemd. Maar toch geldt ook voor avocado’s; geniet met mate! Avocado’s bevatten namelijk behoorlijk wat calorieën en vet. Eet je er te veel van, dan is dat dus niet gezond. Maar wat is dan precies TE veel?

Geweldige bron aan…
Avocado’s zijn een geweldige bron aan vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een gemiddelde avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. De vetten verhogen de absorptie van in vet oplosbare vitaminen en bevorderen de opname van andere gezonde stoffen die in planten aanwezig zijn.

Dit alles samen zorgt voor een lagere kans op ontstekingen, een stabielere insulinewaarde na de maaltijd en een verzadigd gevoel. Hierdoor zal de neiging om tussendoor te gaan snacken minder zijn. Dit alles maakt de naam superfood niet zo vreemd!

Maar dat vet?!
Ondanks dat avocado’s zo ontzettend veel voordelen hebben is het wel belangrijk om de calorieën en de vetten die je binnenkrijgt in de gaten te houden. Eet je zo’n 2000 calorieën per dag, dan zou je volgens sommige experts niet meer dan 30 gram aan vet binnen mogen krijgen.

Eet je een avocado, dan zit je dus al bijna aan de vetbehoefte voor één hele dag. En dan heb je alleen een avocado op en nog geen enkele andere maaltijd. En ja, in de andere maaltijden zitten ongetwijfeld ook vetten.

Ook al zitten er in avocado’s goede vetten. Eén hele avocado per dag is dus vrij veel. Natuurlijk verschilt het wel per lichaam hoeveel vet je precies nodig hebt. Geen enkel lichaam is hetzelfde! De eerdergenoemde 30 gram is dan ook slechts een richtlijn.

Niet TE
Avocado is gezond, maar TE is niet goed. Zo nu en dan meer dan een halve avocado eten is natuurlijk niet erg. Echter is het geen aanrader om dit dagelijks te doen. Eigenlijk komt het dus op hetzelfde neer als bij vrijwel elk andere soort voeding. TE is niet goed. Dus geniet van de avocado, maar met mate.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: 24Kitchen | Elle Eten