Opgeblazen buik

We kennen allemaal wel het gevoel van een opgeblazen, of zelfs pijnlijke buik na het eten van bepaalde gerechten. Ook als je net heel gezond bezig bent. Grote kans dat een van de volgende voedingsmiddelen de veroorzaker is.

1. (Suiker vrije) Kauwgom
Als je op kauwgum kauwt, slik je automatisch elke keer lucht door. Daarnaast zitten er suikeralcoholen (ook wel polyolen genoemd) in kauwgum. Beiden zorgen ervoor dat je last kunt krijgen van buikkramp en een opgeblazen gevoel.

2. Bruisend water
Misschien wist je wel dat drankjes met veel suiker voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Maar dat de bubbels/prik in frisdranken ook een oorzaak kunnen zijn, wist je waarschijnlijk nog niet. De bubbels worden namelijk veroorzaakt door koolzuurgas. Het is dus niet zo gek dat je van bruisend water een opgeblazen gevoel krijgt. Zelf het verschil ervaren? Probeer eens de ene dag kraanwater bij het eten en de volgende dag bruisend water. Wat valt je op?

3. Knoflook
Knoflook is een product dat FODMAPs* bevat. Dat betekent het volgende: knoflook bevat FODMAPs. Dit zijn moleculen die niet worden opgenomen door de dunne darm en direct doorgaan naar de dikke darm. In de dikke darm zitten veel bacteriën die de FODMAPs vervolgens “opeten”, hierbij komen gassen vrij. Dat zorgt er weer voor dat je last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

4. Popcorn
Sommige mensen zweren bij popcorn tijdens het afvallen, maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een portie popcorn bevat misschien evenveel calorieën als een snee brood, maar het heeft veel meer volume en zal dus ook veel meer plaats in je buik innemen.

5. Grote salades
Net zoals bij popcorn heb jij bij grote salades ook te maken met het volume: het neemt veel ruimte in beslag in je buik, ondanks dat het minder calorieën bevat dan een compacte maaltijd. Daarnaast bevatten salades ook vaak ingrediënten met FODMAPs. Grote salades vragen dus om een opgeblazen gevoel.

Onthouden!
Dat bepaalde gerechten zorgen voor een opgeblazen buik, wil niet zeggen dat je ze nooit meer moet eten. Onthoud dat een opgeblazen buik tijdelijk is en vaak de volgende ochtend weer verdwenen is.

Lees hier meer informatie over FODMAPs.

Bron: Women’s Health