Brain freeze

De meeste mensen hebben het wel eens gehad. Je zit heerlijk in het zonnetje te genieten van je ijsje, ijskoude milkshake of een ander willekeurig koud drankje. En dan gebeurt het… Je voelt hem al aankomen, die vervelende brain freeze. Een hoofdpijn die omhoogschiet en zich uit op één plek in je voorhoofd. Gelukkig zakt het ook weer snel, maar waarom krijg je eigenlijk een brain freeze en hoe verdwijnt hij weer het snelste?

Dit gebeurt er…
Ondanks dat het bij de woorden ‘brain freeze’ net klinkt alsof je hersenen bevriezen is dat gelukkig niet het geval. Wel is het een acute hoofdpijn die razendsnel opkomt, maar gelukkig ook vrij vlot weer afzakt. Tenminste, bij de meeste van ons. Sommige mensen hebben namelijk zo’n last ervan wanneer zij een brain freeze krijgen dat het wel drie minuten kan duren voor de hoofdpijn weer afzakt.

De officiële term van brain freeze is HICS. HICS staat voor hoofdpijn die toegeschreven is aan het slikken of inhaleren van een koude stimulus.

Een brain freeze wordt veroorzaakt doordat je gehemelte in een korte tijd ineens een stuk kouder wordt. De zenuwen vanuit je gehemelte voelen dit en zorgen ervoor dat verschillende bloedvaten samentrekken. Een logische reactie, aangezien je lichaam probeert te voorkomen dat de kou naar je hersenen gaat. Je lichaam probeert dus automatisch als het ware de weg richting je hersenen af te sluiten.

Het vernauwen van deze bloedvaten duurt echter maar even. In de tussentijd gaat je bloed sneller stromen en krijgen ze het signaal opnieuw te openen. Het doel van het snelle vernauwen en opnieuw openen van de bloedvaten is om de temperatuur snel weer terug op niveau te brengen. De druk die je daarbij voelt in je hoofd komt door het uitzetten van de aders in je voorhoofd. Een vervelend gevoel, maar gelukkig niet gevaarlijk.

Zo kom je ervan af!
Heb je last van een brain freeze, dan wil je er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Voel je de brain freeze opkomen, probeer dan met je tong je gehemelte wat te verwarmen. Dit doe je door je tong tegen je gehemelte aan te drukken. Dit trucje schijnt de enige manier te zijn om een brain freeze te kunnen voorkomen en verminderen. Simpel en zolang het effectief is natuurlijk helemaal het proberen waard!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Scientias | Famme | Women’s Health