Voedingsstoffen tijdens de zwangerschap

Voedingsstoffen zwangerschap

Gezond en gevarieerd eten is altijd belangrijk en dat is tijdens de zwangerschap niet anders. Door gevarieerd en gezond te eten krijgt je baby de benodigde voedingsstoffen binnen om optimaal te kunnen groeien. Daarnaast zijn er enkele aanvullingen nodig, bijvoorbeeld foliumzuur en vitamine D.

De Schijf van Vijf
Wanneer je volgens de Schijf van Vijf eet krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Denk hierbij aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. De baby in je buik heeft dezelfde voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien.

Foliumzuur en vitamine D
Zowel foliumzuur en vitamine D kun je tijdens de zwangerschap niet voldoende uit je voeding halen. Daarom is het verstandig om dit als aanvulling op je voeding in te nemen in de vorm van een supplement.

Foliumzuur is namelijk belangrijk voor het verkleinen van het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Mogelijk verkleint het eveneens de kans op een hazenlip bij je baby. Per dag wordt geadviseerd om 400 microgram foliumzuur te slikken. Dit is belangrijk vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt tot in ieder geval de eerste 10 weken van je zwangerschap.

Daarnaast is vitamine D belangrijk. Vitamine D draagt namelijk bij aan de botopbouw van je baby. Ook verkleint het, het risico op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht en astma-achtige symptomen bij je baby. Geadviseerd wordt om per dag 10 microgram aan vitamine D te slikken gedurende de hele zwangerschap.

Overige voedingsstoffen
Ook jodium, calcium, ijzer en vis zijn belangrijk tijdens de zwangerschap. Jodium is belangrijk voor de groei en de hersenontwikkeling van je baby. Jodium vind je voornamelijk in brood waarin bakkerszout wordt gebruikt, zuivel, eieren en vis.

Calcium is net als vitamine D belangrijk voor een goede botopbouw. Ook draagt het bij aan het verlagen van het risico op een hoge bloeddruk, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. Calcium vind je voornamelijk in zuivel. Ook zit het in water, thee, koffie, volkorenbrood en volkoren graanproducten.

Door voldoende ijzer binnen te krijgen verklein je de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap. IJzer is te vinden in dierlijke producten zoals vis en vlees. Ook zit het in brood, volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Vitamine C draagt bij aan een betere opname van ijzer.

Aangeraden wordt daarnaast om twee keer per week vis te eten. Kies hierbij eenmaal voor vette vis zoals zalm of forel en eenmaal voor magere vis zoals tilapia of schol. Let wel op dat de vis altijd goed gebakken is. Het eten van vis verlaagt de kans op vroeggeboorte. Ook dragen de vetzuren in vis bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum