Garnalen, een gezonde keuze!

Garnalen Gezond

Op Facebook deelden wij al kort even de gezondheidseffecten die garnalen met zich mee brengen. Ze zijn goed voor huid en haar en hebben een positieve invloed op de werking van ons hart. Maar er is meer!

Voedingsstoffen
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.

Een gemiddelde garnaal levert per 100 gram zo’n 91 kcal, 18,5 gram aan eiwitten, 0 gram aan koolhydraten en 1,9 gram aan vet waarvan 0,5 gram verzadigd vet.

De gezondheidsvoordelen van garnalen

Doordat garnalen astaxanthine bevatten, het stofje (carotenoïde) wat ervoor zorgt dat een garnaal roze kleurt, zijn ze enorm goed voor onze huid. Dit stofje kan namelijk fungeren als antioxidant en beschermt de huid tegen voortijdige huidveroudering.

Zink is het stofje dat ervoor zorgt dat garnalen een boost zijn voor onze haardos. Zink speelt een rol in de aanmaak en vernieuwing van nieuwe cellen als huid- en haarcellen. Verder bevordert zink de werking van de olie-afscheidende klieren op de hoofdhuid die ons haar voorzien van een mooie glans.

Het koper in de garnaal helpt bij het voorkomen van haaruitval, draagt bij aan de dikte van je haar en helpt bij het intenser maken van de kleur van je haar. De intensiteit van de kleur van je haar? Ja, echt waar! Koper zorgt namelijk voor de vorming van pigment van het haar!

Tegen ziekten
Selenium is het stofje waarvan verschillende onderzoeken suggereren dat het risico op het overlijden door kanker lager wordt. Echter is dit nog niet 100% bewezen. Wel is bekend dat seleen zich bevindt in de lever en rode bloedlichaampjes en cellen beschermt tegen beschadiging. Ook maakt het zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig.

Omega-3 vetzuren hebben een positieve werking op ons hart en bloedvaten. Het helpt namelijk bij de verwijdering van het slechte cholesterol uit de binnenwanden van de bloedvaten. Ook zijn er aanwijzingen dat de Omega-3 vetzuren van pas komen in de strijd tegen ziekten als dementie en Alzheimer aangezien de vetzuren bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen.

Best knap voor zo’n klein beestje, vind je niet?!

Bronnen: Mens en Gezondheid  |  Voedingscentrum Vis  | Voedingscentrum Zink  |  Voedingscentrum Koper  |  Voedingscentrum Seleen  |  Voedingscentrum Omega-3  | Optimale Gezondheid