Elke dag een appel. Dit is waarom!

Gezondheidseffecten appel

Er wordt wel eens gezegd; An apple a day keeps the doctor away! Volgens onderzoek uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM) is een appel het meest gegeten stuk fruit in Nederland. Maar wat is nou eigenlijk het effect van appels op je gezondheid?

Rijk aan vezels
Een appel bevat 2,4 gram aan vezels, per stuk!! En dat is behoorlijk veel! Een banaan bevat namelijk slechts 1,5 gram aan vezels. Verder bevatten appels pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die als prebiotica kan worden gebruikt. Dit betekent dat de vezels die in appels zitten de groei van goede bacteriën stimuleert. En goede bacteriën zijn onwijs belangrijk voor je darmen, stoelgang en immuunsysteem.

Tegen ontstekingen
Eet je een appel met schil, dan krijg je de stof quercetine binnen. Een van de meest krachtige, natuurlijke antioxidanten. Quercetine gaat ontstekingen en vrije radicalen in het lichaam tegen.

Concentratie en geheugen
Ook verhogen appels de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een neurotransmitter die bekend staat om het bevorderen van focus en geheugen.

Grote hoeveelheid vitamine C
Vitamine C staat bekend om zijn positieve invloed op je immuunsysteem, het opnemen van ijzer en het verminderen van stress. Eén appel bevat ongeveer 4,6 milligram aan vitamine C. Dit is maar liefst 11,5% van de dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C dat je dagelijks nodig hebt (in totaal ongeveer 40 milligram).

Weinig calorieën
Mits dat je gaat voor een onbewerkte appel – dus helaas geen appeltaart, appelmoes of appelsap – bevatten appels weinig calorieën. Een kleine appel bevat ongeveer 55 calorieën, een medium appel ongeveer 80 en een grote appel zo’n 111.

Wist je dat…
Appels invloed hebben op het rijpen van je avocado’s? Appels produceren, net als bananen overigens, etheen. Etheen is een gas dat helpt bij het triggeren van het rijpingsproces. Meer lezen over hoe je ervoor zorgt dat avocado’s sneller rijpen? Je vindt het in deze blogpost!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: RIVM | Women’s Health