De feiten en fabels over tandenpoetsen

Tandenpoetsen

Elke dag poetsen wij onze tanden. Want ja, je wil toch dat je tanden er goed uitzien en gezond blijven. Maar wanneer kun je nou het beste je tanden poetsen? Voor of na het ontbijt? En hoe vaak? Er zijn veel misverstanden over een goede mondverzorging. Maar wat zijn nou de feiten en wat de fabels?

2 minuten tandenpoetsen is het beste
Feit! Hoe langer je tandenpoetst, hoe schoner je gebit wordt. Onderzoek wijst uit dat wanneer je gedurende twee minuten je tandenpoetst je voldoende tijd hebt om het grootste gedeelte aan tandplak en bacteriën te verwijderen.

Voor je ontbijt in plaats van na je ontbijt
Feit! De meeste tandartsen geven aan dat je beter je tanden kunt poetsen voor je ontbijt dan na je ontbijt. Waarom? Poets je tanden na het ontbijt, dan is het van belang om even te wachten (gedurende 30 tot 45 minuten). Wanneer je eet blijven er namelijk voedselresten achter in je mond. Deze voedselresten brengen zuren met zich mee. Poets je direct na het ontbijt je tanden, dan is er een kans dat het glazuur van je tanden aangetast raakt. Wacht dus even zodat je speeksel eerst kan afrekenen met de etensresten.

Tandenpoetsen voor het slapen gaan is een must
Fabel! Het schijnt niet zoveel uit te maken of je je tandenpoetst vlak voor je gaat slapen. Belangrijk is dat je in 24 uur in ieder geval tweemaal je tandenpoetst. Beter nog schijnt te zijn om tussen het avondeten (30 tot 45 minuten er na) en voor het slapen gaan te poetsen. Op die manier heeft fluoride in de tandpasta langer de tijd om zuren in je mond tegen te gaan en een beschermend laagje op het glazuur achter te laten. De reden waarom tandartsen aanraden bij het opstaan en voor het slapengaan je tanden te poetsen is dat je het makkelijker kunt onthouden!

Een tandenborstel gaat een jaar mee
Fabel! Na slechts drie maanden verliest je tandenborstel zijn stevigheid. Haartjes kunnen hierdoor niet meer alle plekken even goed bereiken. Ook gaan er bacteriën in je tandenborstel zitten.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health | Zorg Nu | NCBI