Goede mondverzorging is het halve werk

Mondverzorging

Elke dag poetsen we onze tanden, flossen we erop los en spoelen we met mondspoelmiddel. Alles om onze tanden en mond gezond te houden. Want ja, ook dat hoort bij een gezond lichaam! Nou wordt er wel eens gezegd dat het spoelen van je mond met water na het poetsen van je tanden de werking van de tandpasta verminderd… Maar is dat ook echt zo?

Tandpasta bevat verschillende stoffen. Zo zit er een schuurmiddel in om aanslag van de tanden te verwijderen en in veel tandpasta’s zit fluoride om je tanden te beschermen en gaatjes te voorkomen. Wanneer je na het poetsen van je tanden grondig spoelt met water, spoel je niet alleen de viezigheid en de tandpasta weg… Ook de fluoride wordt weg gespoeld, terwijl die juist wat langer nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Pas na ongeveer een uur is de fluoride voldoende ingewerkt. Dit betekent gelukkig niet dat het spoelen van je mond met water na het tandenpoetsen helemaal niet mag… Spoel alleen niet te grondig!

Het spoelen van je mond na het poetsen van je tanden is om een andere reden namelijk juist wel weer verstandig. Het is namelijk niet gezond om tandpasta door te slikken. In tandpasta zitten verschillende stoffen, bijvoorbeeld titaniumdioxide – dit is een witte kleurstof -, die schadelijk kan zijn voor de lever, eierstokken en testikels. Op dit moment wordt er nog meer onderzoek gedaan naar de gevolgen die deze stof voor je lichaam heeft. Naast titaniumdioxide zijn er nog ander stoffen die je beter niet kunt doorslikken.

Kortom; spoel na het poetsen van je tanden je mond. Gebruik hierbij alleen niet te veel water. Spuug eerst zoveel mogelijk van de tandpasta uit. Spoel daarna je mond met een klein slokje water. Op die manier hoef je het niet door te slikken en kan de tandpasta wel zijn werk doen.

Gebruik je standaard wel veel water om je mond te spoelen? Spoel dan daarna nog met een mondwater met fluoride. Op die manier krijgt fluoride toch de kans om je tanden te beschermen!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu