Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens zwangerschap

Ook wanneer je zwanger bent is het gezond om te blijven sporten. Omdat je lichaam verandert is het wel verstandig om te luisteren naar je lichaam. Merk je dat iets niet meer gaat of niet prettig voelt, doe het dan niet of pas de oefening waar mogelijk aan. Wandelen, zwemmen of fietsen tijdens de zwangerschap kan in ieder geval vrijwel altijd tot het eind. Daarnaast kun je bijna alles wat je al aan sport deed voor de zwangerschap blijven doen, zolang je rekening houdt met de volgende punten:

  • Ga bij krachttraining voor minder zware gewichten;
  • Let ook op je lichaamstemperatuur en voorkom dat deze te hoog wordt;
  • Houd je hartslag en ademhaling in de gaten. Neem voldoende pauze zodat je op adem kunt komen. Ter indicatie: tijdens het sporten moet je nog een gesprek kunnen voeren;
  • Vermijd bewegingen waarbij je snelle bewegingen maakt. Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten en banden in je lichaam wat minder sterk. Hierdoor ben je gevoeliger voor blessures;
  • Drink voldoende water voor, tijdens en na het sporten;
  • Vermijd sporten waarbij je het risico loopt om te vallen, bijvoorbeeld paardrijden of skiën;
  • Draag een goede sport bh. Omdat je borsten in omvang toenemen is goede ondersteuning nog meer van belang;
  • Eet voldoende voordat je gaat sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koekje of wat fruit. Dit geeft energie voor de workout.

Twijfel je of je een bepaalde oefening nog wel mag doen? De volgende sporten zijn sowieso een aanrader:

1. Zwemmen
Zwemmen kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap. In het water ben je vrijwel gewichtloos wat erg prettig aan voelt. Daarnaast geeft zwemmen geen extra belasting op je gewrichten. Met zwemmen verbeter je jouw conditie en houd je spieren sterk. Daarnaast is het goed voor je hart en voor de bloedsomloop.

2. Yoga
Normale yoga, maar al helemaal zwangerschapsyoga, is een fijne manier om in beweging te blijven tijdens de zwangerschap. Daarnaast leer je hoe je jouw lichaam en geest ontspant. De verschillende ademhalingstechnieken die voorbijkomen kunnen ook van pas komen tijdens de bevalling. Speciale stretchoefeningen helpen om je bekken sterker te maken.

3. Fietsen
Ondanks dat dit een vorm van beweging is waarbij je wederom naar je lichaam moet luisteren; fietsen is een fijne manier om aan je conditie te werken. Houd wanneer je de fiets pakt er rekening mee dat er voldoende ruimte tussen je stuur en je buik is. Het kan in de loop van de zwangerschap nodig zijn om iets minder stevig door te trappen. Dit merk je natuurlijk snel genoeg!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Negenmaandenbeurs.nl