,

Dit is waarom de warming-up belangrijk is

Warming-up Stretchen

Voor je begint aan een workout is het belangrijk een warming-up te doen. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo belangrijk en welk effect heeft het?

Warming-up = belangrijk!

Door een warming-up te doen voor je gaat sporten geef je jouw lichaam de kans zich aan te passen. Je hart bijvoorbeeld… Tijdens een workout kan je hartslag oplopen tot wel 180 slagen per minuut. Doe je een warming-up voordat je begint met je workout dan geef je jouw lichaam de kans om je hartslag geleidelijk omhoog te laten gaan.

Daarnaast warmt het de spieren en gewrichten op waardoor de kans op blessures minder wordt. Ook heeft deze opwarming als effect dat je meer uit je workout kunt halen. Je bent namelijk fitter en soepeler, en je lichaam reageert sneller.

Hoe werkt dat dan?
Wanneer je begint met je warming-up geef je jouw lichaam een seintje dat het aan het werk moet. Alles wordt vervolgens op zijn beurt in werking gezet.

Zo neemt de inhoud van je hartspier toe zodat het meer bloed door je lichaam kan pompen en worden de bloedvaten in je spieren wijder zodat deze voldoende zuurstof krijgen. Warme spieren hebben als resultaat dat afvalstoffen makkelijker en sneller kunnen worden afgevoerd. Ondanks dat de kans klein is dat je spierpijn krijgt van het Curves Circuit – mits je het op de juiste manier uitvoert – verminderen/voorkomen goed opgewarmde spieren spierpijn!

Stretchen als warming-up
Er zijn twee verschillende manieren waarop je kunt stretchen; statisch en dynamisch. Stretch je statisch, dan houd je voor een langere tijd een positie vast om zo je spieren te rekken. Stretch je dynamisch dan worden de stretchoefeningen al bewegend uitgevoerd.

Stretchen geeft meer bewegingsvrijheid in de gewrichten en zorgt voor flexibiliteit zodat je makkelijker kunt bewegen. Daarnaast heeft het dus een betere bloedcirculatie tot gevolg wat belangrijk is om de nodige voedingsstoffen bij onze spieren te krijgen.

Bron: Women’s Health

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!