Borstkanker: Herken de symptomen

Borstkanker

Elk jaar staat de maand oktober in het teken van borstkanker. Nog steeds krijgen in Nederland jaarlijks 18.000 vrouwen de diagnose borstkanker. Wordt borstkanker vroegtijdig ontdekt, dan is de kans op genezing vele malen groter. Het is dan ook ontzettend belangrijk om te weten waar je op moet letten zodat je borstkanker kunt ontdekken.

De symptomen op een rij
Dit zijn de meest voorkomende symptomen van borstkanker op een rij:

 1. Knobbeltje in de borst
  Een van de meest voorkomende symptomen van borstkanker is het voelen van een knobbeltje in de borst. Dit knobbeltje kan voelen als een harde massa of een verdikking. Vaak heeft het knobbeltje een onregelmatige vorm.
 2. Veranderingen in de grootte of vorm van de borst
  Als je merkt dat één van je borsten groter of kleiner lijkt te worden, of als er een verandering is in de vorm, kan dit een teken zijn van borstkanker.
 3. Pijn of gevoeligheid
  Borstkanker kan ook gepaard gaan met pijn of gevoeligheid in de borst.
 4. Veranderingen in de tepel
  Het intrekken van een tepel, vocht uit de tepel, roodheid en schilfering… Al deze veranderingen aan de tepel kunnen duiden op borstkanker.
 5. Check ook je oksel
  Niet alleen in je borst, maar ook in je oksel kan er een zwelling ontstaan. Merk je dit op, dan kan dit duiden op kankercellen die zich verspreiden via de lymfeklieren.
 6. Verandering van de huid
  Borstkanker kan ervoor zorgen dat de huid van je borst er anders uit komt te zien. Putjes of een sinaasappelachtige huid zijn een aanwijzing hiervoor.

Check zelf je borsten
Wanneer je tussen de 50 en 75 jaar bent krijg je in Nederland om de twee jaar een mammografie aangeboden. Dit gebeurt via het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het maken van deze mammografie is een van de meest effectieve manieren om vroegtijdig borstkanker op te sporen. Toch is er meer wat je kunt doen, want ook voor je 50e en na je 75e (en als man) kun je borstkanker krijgen.

Controleer daarom zelf je borsten! Uit onderzoek is gebleken dat 62% van de vrouwen hun borsten niet zelf regelmatig controleren. Dit terwijl het enorm bijdraagt aan de vroegtijdige opsporing van de ziekte. Hoe vaker je controleert, hoe beter jij je borsten kent en je een verandering opmerkt.

Hoe je jouw borsten precies checkt wordt uitgelegd in deze video op borstkanker.nl.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Borstkanker.nl