Dit doet kou met je spieren

Effect kou spieren

Wanneer het buiten kouder is hebben je spieren net wat meer nodig om optimaal te functioneren. Ze worden wat stijver en dat heeft effect op je bewegingsvrijheid. En dat het voelt alsof je spieren in de winter sowieso wat meer moeite hebben om de kracht te leveren die je nodig hebt… Jup, dat klopt! Hoe dat komt? Dat leggen we aan je uit.

Het effect van kou op je spieren
Het maakt niet uit wat je aan het doen bent… Wellicht heb je het zelfs al gemerkt onderweg naar Curves. In de winter lijkt het net of je wat minder hard fietst en ook wandelen gaat minder snel. En dat klopt! Naast dat de extra lagen kleding je minder bewegingsvrijheid geven is het in de winter voor je spieren moeilijker om kracht te leveren.

De oorzaak hiervan is dat het signaaltje wat je hersenen via je zenuwbaan aan je spieren geeft minder goed doorkomt. Vooral in de fijne motorische handelingen is dit merkbaar. Denk maar eens aan het openen van een slot wanneer je koude vingers hebt… Lastig hè?!

Hoe je dit oplost?
Zorg voordat je begint met sporten dat je goed opgewarmd bent. Dus ook voor je begint aan het Curves Circuit! Goed rekken en strekken is het halve werk. Een goede warming up resulteert in meer bewegingsvrijheid en kracht tijdens de work-out. Enne, vergeet het stretchen als cooling down na het Curves Circuit niet!

Voorkom blessures
Het warm maken van de spieren voor een work-out verlaagt daarnaast ook de kans op blessures. Door de lage temperaturen is het risico op blessures namelijk groter doordat je spieren stijver zijn.

Kleed je daarnaast goed warm aan op de weg van en naar jouw Curves Club. Verschillende laagjes kleding zorgen ervoor dat je lichaam minder snel afkoelt. En vergeet niet om meteen na het sporten droge kleding aan te trekken voor je de kou in gaat!

Bron: Mijn Voedingsplan  |  Mens Health  |  Pro Run