Opgezette klieren? Mogelijk is dit de oorzaak

Opgezette klieren

Iedereen heeft honderden lymfeklieren in het lichaam. De meeste bevinden zich in onze hals, oksels en liezen. Lymfeklieren hebben als functie om witte bloedcellen te verzamelen. Witte bloedcellen beschermen ons tegen bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Wanneer je lichaam vecht tegen deze indringers, zwellen de lymfeklieren op. Dit komt doordat er in een hoog tempo witte bloedcellen worden aangemaakt in de lymfeklieren.

In de meeste gevallen is het opzwellen van de lymfeklieren dus helemaal niet erg. Je lichaam beschermt je op dat moment namelijk en probeert te voorkomen dat je ziek wordt. Wel kunnen de klieren groter, warmer of pijnlijk worden. Vaak neemt de zwelling binnen twee weken weer af.

Opgezette lymfeklieren door…
Omdat er verschillende onschuldige oorzaken zijn die opgezette lymfeklieren kunnen veroorzaken zetten we ze graag even op een rijtje.

Griep of verkoudheid
Wanneer je een infectie hebt opgepikt die wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet, zullen de lymfeklieren daarop reageren. Denk hierbij aan griep, een normale verkoudheid of corona. Ook blaasontsteking, een koortslip of een huidinfectie zijn voorbeelden van oorzaken waardoor de lymfeklieren kunnen opzwellen.

Stress
Ook stress kan ervoor zorgen dat de lymfeklieren opzetten. Dit komt niet doordat stress direct invloed heeft op je lymfeklieren… Wel heeft stress een negatieve invloed op je immuunsysteem.

Spierspanning
Overbelasting, een verkeerde houding of angst kunnen leiden tot gespannen spieren. Met regelmaat worden gespannen spieren in de nek en schouders nog wel eens verward met opgezette lymfeklieren. Ondanks dat het niets met de lymfeklieren te maken heeft, kan het wel het idee geven dat de klieren opgezet zijn. Ook hier is ontspanning van belang.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu