Eiwitten, gezonde voeding?

Eiwitten

Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Dat ze van belang zijn voor ons lichaam beginnen de meesten zich steeds meer te realiseren. Ze geven je lichaam een boost om goed de dag door te komen en zijn top als ondersteuning van het herstel van je spieren na een flinke work-out. Maar er is meer wat je moet weten.

Wat zijn aminozuren?
Aminozuren vormen de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren worden door ons lichaam zelf aangemaakt. Andere aminozuren, ook wel essentiële aminozuren genoemd, haalt ons lichaam uit eten.

Verschillende eiwitten

Op het gebied van eiwitten bestaan er twee verschillende soorten; dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Gezondheidseffecten
Door ervoor te zorgen dat je voldoende eiwit binnenkrijgt, krijg je ook voldoende aminozuren binnen. In eiwit zitten namelijk aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. De inname van voldoende van deze voedingsstof heeft dus een positief effect op een goede gezondheid.

Ook helpt een eetpatroon waarin relatief veel eiwitten zitten om op gewicht te blijven. Eiwitten geven een verzadigd gevoel. Daarnaast houdt het spierweefsel in stand.

Wil je afvallen dan kan is de inname van eiwit belangrijk om het verlies van spierweefsel te beperken. Je wil immers ver verliezen en geen spierweefsel. Daarnaast verbruikt spierweefsel veel meer energie dan vetweefsel. Kortom; na het afvallen helpt eiwit met het op gewicht blijven.

Aanbevolen hoeveelheid
Aanbevolen wordt gemiddeld zo’n 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten. Dat komt dus ongeveer neer op zo’n 56 gram eiwit voor iemand met een lichaamsgewicht van 70 kilo.

Uiteraard hangt de precieze hoeveelheid af van het lichaamsgewicht, de leeftijd en de omstandigheden. Ook verschilt de behoefte per persoon.

Te weinig eiwit kan op korte termijn leiden tot afbraak van spierweefsel. Op langere termijn kan een tekort lijden tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand.

Of er schadelijke gevolgen zijn voor een teveel aan eiwit bij een gezond, volwassen persoon is niet duidelijk. Althans; er zijn geen duidelijke aanwijzingen voor. Uit voorzorg wordt geadviseerd niet meer binnen te krijgen dan 25 energieprocent.

Bron: Voedingscentrum

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!