Sterke botten met de juiste voedingsstoffen

Sterke botten

Krachttraining draagt bij aan sterkere botten. Ook kan de juiste voeding een handje helpen. Maar wat dan precies de juiste voeding is voor sterke botten en waarom? Dat leggen we graag uit!

Opbouw en stevig houden van je botten
Je botten hebben net als je tanden behoefte aan vitamine D, calcium en vitamine K. Daarnaast is magnesium belangrijk aangezien deze stof bij verschillende processen in je lichaam betrokken is en samenwerkt met calcium.

Vitamine D en K zorgen ervoor dat de calciumhuishouding in balans blijft. Calcium wordt opgeslagen in je botten. Je kunt je nu vast voorstellen hoe belangrijk vitamine D en K zijn voor je botten!

Jouw voeding
Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 krijgen we veelal binnen door het eten van groene groenten. Vitamine K2 vind je in bijvoorbeeld kaas en kwark. Ondanks dat ons lichaam beide varianten nodig heeft, heeft vitamine K2 de grootste invloed op onze botten.

Calcium, ook wel kalk, vind je vooral in melkproducten zoals kaas en melk. Ook vind je het in groente, noten en peulvruchten.

Je weet vast en zeker al waar ons lichaam vitamine D vandaag haalt… Jawel, uit zonlicht! Onze huid maakt namelijk vitamine D aan wanneer deze in aanraking komt met zonlicht. Als volwassenen krijg je voldoende vitamine D binnen wanneer je dagelijks ongeveer een kwartier in de zon zit.

Naarmate je ouder wordt vindt ons lichaam het lastiger om vitamine D aan te maken. Om die reden wordt door de Gezondheidsraad geadviseerd om als vrouw zijnde boven de 50 dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen. Ben je boven de 70, dan wordt er 20 microgram geadviseerd.

Calciumtekort
Wanneer je de 50 bent gepasseerd neemt het vrouwelijk lichaam minder makkelijk calcium op. Bij mannen geldt dit wanneer zij 70+ zijn. Je lichaam heeft dan meer moeite met het opnemen van calcium uit voeding. Daarom is de behoefte aan calcium groter.

Een tekort aan calcium kan leiden tot broze botten. Maak je op oudere leeftijd een val, van is de kans daardoor groter dat je iets breekt.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu