Snel vet haar? Zo los je het op zonder elke keer te wassen

Vet haar

Hoe snel je haar vet wordt is afhankelijk van verschillende factoren. De producten die je voor je haar gebruikt spelen hier een rol bij, maar het verschilt ook per persoon. Hoe je ervoor kunt zorgen dat je haar minder snel vet wordt zonder dat je het steeds weer opnieuw moet wassen? En hoe vet haar nou eigenlijk wordt veroorzaakt…? Wij zochten het voor je uit.

Waarom wordt haar vet?
Haren worden vettig door de vetstoffen die zich bevinden in de talgklieren van je hoofdhuid. Hoe snel je haar vet wordt is afhankelijk van het natuurlijke vetgehalte van je hoofdhuid en hoe erg je jouw talgklieren stimuleert.

Masseer je bijvoorbeeld tijdens het wassen flink je hoofdhuid? Dan stimuleer je deze klieren. Ook veel aan je haar zitten en kammen kan hier invloed op hebben. En wat dacht je van de temperatuur van de omgeving waarin je leeft? Een warme omgeving zorgt bijvoorbeeld voor een hogere aanmaak van talg.

En hormonen dan?
Ook onze hormonen spelen een rol in hoe je haar eruit ziet. Vrijwel alles wat er in je lijf gebeurt kun je terugzien in je haar. Heb je nieuwe medicijnen gebruikt, koorts, ben je ongesteld of maak je een andere hormonale schommeling door, dan kan je haar sneller vet worden.

Zo voorkom je het!
Helaas heb je niet op alle bovengenoemde punten een even grote invloed. Waar je wel rekening mee kunt houden is dat je jouw hoofdhuid niet te stevig masseert wanneer je je haren wast. Hierdoor stimuleer je namelijk de talgklieren en daarmee het vrijkomen van de vetstoffen op je hoofdhuid.

Probeer daarnaast zoveel mogelijk van je haar af te blijven. Ook natuurlijke oliën die van je handen af komen maken je haar vet. Kam je haar zo min mogelijk en probeer tot slot je wasbeurt toch nog een dagje uit te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van een knot, een staart of het gebruik van droogshampoo.

Maar werkt droogshampoo dan wel?
Droogshampoo kan ideaal zijn in noodgevallen. Niet alleen om je haar schoon te houden, maar ook om je haar een volume boost te geven. Veel droogshampoo’s werken op drijfgas. Hierdoor wordt de droogshampoo in hele kleine deeltjes over je haar verdeeld. Je hoofdhuid wordt niet vies en vet, in tegenstelling tot wanneer je een volumepoeder in je haar strooit.

Minder wassen betekent minder vet haar
Het is niet helemaal waar dat minder vaak je haar wassen betekent dat je haar minder snel vet wordt. Dit komt puur en alleen door het te hard masseren van de hoofdhuid bij het aanbrengen van de shampoo.

Was je jouw haar minder vaak, dan worden de talgklieren die zich bevinden in je hoofdhuid ook minder gestimuleerd met minder vet haar als gevolg. Begin je met minder wassen van je haar, dan duurt dit echter wel eventjes. Je hoofdhuid moet hier namelijk wel even aan wennen.

Ook fijn om te weten; hoe vet je haar is heeft niets te maken met hoe schoon je bent. De aanmaak van talg – ook wel huidvet of sebum – heeft namelijk niks te maken met hygiëne.

Kortom; wil je minder snel last hebben van vette haren? Let er dan dus op dat je jouw hoofdhuid niet te intensief masseert bij het aanbrengen van de shampoo! Voor je het weet is de vettigheid vele malen minder (snel)!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health Magazine