Versterk je immuunsysteem door te bewegen

immuunsysteem

Het Corona-virus heeft een behoorlijke invloed op ieder van ons. Waar mogelijk wordt thuis gewerkt, sportscholen zijn gesloten, sociale contacten worden afgeraden en ga zo maar door. Dit alles om de risicogroepen zo veel mogelijk te beschermen tegen het virus. Vervelend, maar het is niet anders. Samen maken we er het beste van!

Blijf in beweging
Ondanks dat de Curves clubs tot nader bericht gesloten zijn en een Curves Circuit daardoor tijdelijk niet mogelijk is, is het wel belangrijk om in beweging te blijven. Want ben jij fit, dan is de strijd tegen Corona ook makkelijker.

Ons immuunsysteem
Het immuunsysteem van ons lichaam beschermt ons tegen ziektemakers van buitenaf. Denk hierbij aan bacteriën en virussen als Corona. Ook helpt ons immuunsysteem in de strijd tegen interne mutaties, zoals het opruimen van gemuteerde cellen.

Ons immuunsysteem bestaat uit twee delen, namelijk de huid en verschillende types witte bloedcellen. De huid vormt de eerstelijnsafweer en de witte bloedcellen de tweedelijnsafweer. De witte bloedcellen hebben als functie om indringers aan te pakken.

Om je immuunsysteem op pijl te houden is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te slapen en ervoor te zorgen dat je niet te veel stress ervaart. Waarom je precies moet blijven bewegen?

Bewegen heeft invloed op het immuunsysteem
Wanneer je niet voldoende beweegt heeft dit invloed op je immuunsysteem. Maar wat is die invloed precies? Er zijn een aantal theorieën die toelichten waarom bewegen een positieve invloed heeft op ons immuunsysteem.

De strijd met stress
Sporten verminderd stress. Wanneer je sport maakt je lichaam de stoffen serotonine en endorfine aan. Deze stoffen zorgen ervoor dat je een blij en gelukkig gevoel krijgt. Ook geeft sporten structuur aan je dag, kun je angsten en spanningen kwijt en kom je makkelijker over emotionele problemen heen. Je maakt je hoofd even helemaal leeg en vult dit met een gevoel van beloning en trots.

Meer cellen
Verschillende onderzoeken laten zien dat NK-cellen in ons lichaam toenemen door sport. NK-cellen zijn grote lymfocyten die behoren tot ons aangeboren immuunsysteem. Ze spelen een rol bij cel doding en daarmee bij de opruiming van virussen.

Krachttraining voor een beter immuunsysteem
Bij gemiddeld intensief sporten als krachttraining worden er in je lichaam meer hormonen en stoffen aangemaakt als cytokinen, groeifactoren en macrofagen. Deze stoffen bewegen zich vrij door onze bloedbaan naar de spiervezels. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze hormonen een extra rol kunnen spelen bij onder andere de stimulatie van ons immuunsysteem. Intensief sporten als topsport werkt daarentegen averechts. Bij topsport maakt je lichaam namelijk meer stresshormonen aan. Stresshormonen hebben een negatieve invloed op het immuunsysteem.

Zo pak je het aan
Een halfuur beweging per dag boost je immuunsysteem. Dit kan bestaan uit een Curves circuit, maar zolang de clubs gesloten zijn draagt een stevige wandeling, een stuk fietsen of een thuis workout ook prima bij aan voldoende beweging. Krachttraining mag hierin niet ontbreken. Gelukkig zijn er genoeg oefeningen die je eenvoudig zelf thuis kunt doen in je thuis work-out. Denk bijvoorbeeld aan planken!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bronnen: Fit.nl | Wikipedia (immuunsysteem) | Wikipedia (NK-cel) | Mens en gezondheid | RTLZ