Internationale vrouwendag 8 maart

8 maart is het zover; Internationale Vrouwendag. De dag waarop het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld centraal staat. In het jaar 1911 werd deze bijzondere dag voor het eerst gevierd, en in 1912 vierde ook Nederland deze dag mee met de rest van de wereld.

Vanaf 1922 vindt Internationale Vrouwendag standaard plaats op 8 maart. Eerdere jaren viel het elke keer op een andere dag. De reden waarom onder andere is gekozen voor 8 maart is dat er in 1917 in St. Petersburg vrouwen waren die massaal in opstand kwamen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen al snel uit op een algemene werkstaking.

Tegenwoordig heeft de viering van Internationale Vrouwendag vaak een thema. Denk aan vrouwenrechten of de strijd tegen geweld en armoede. Wat het thema is wordt zo nu en dan landelijk bepaald, maar kan ook lokaal bepaald worden.

Benieuwd naar de activiteiten die op 8 maart in jouw provincie zullen plaatsvinden? Je vindt de complete agenda per provincie hier!

Bron: Internationale Vrouwendag