Afwas afspoelen voor het de vaatwasser in gaat?

Vaat voorspoelen

Veel mensen spoelen voor ze hun vaat in de vaatwasser zetten hun vaat af. Want niets is natuurlijk fijner dan dat je servies brandschoon is wanneer je de vaatwasser opent. Maar is dat voorspoelen nou eigenlijk nodig?

Ditzelfde vroeg Youtube gebruiker Bito zich af. Om die reden besloot hij een GoPro-camera in zijn vaatwasser te plaatsen om te zien wat er zou gebeuren. In de video die daaruit voortkwam kun je precies zien hoe zo’n vaatwasser nou eigenlijk werkt. De video duurt gelukkig niet het hele wasprogramma lang. In zes minuten zie je dat het enorm vieze servies prima schoon wordt door puur en alleen de vaatwasser zijn werk te laten doen. Zonder voorspoelen dus!

Zoals je kunt zien in de video spoelt je vaatwasser de vuile vaat eerst voor voordat de zeep wordt losgelaten. Kortom bespaar water en laat je vaatwasser het vuile werk opknappen! Ook uit onderzoek is gebleken dat de vaat niet schoner wordt door het voor te spoelen.

Zet je de vaatwasser niet direct aan, dan zijn er uitzonderingen daargelaten. Sommige voedingswaren koeken namelijk ontzettend aan, en ja… Daar kun je beter eerst even water in zetten of de vaat wel even afspoelen voor het de vaatwasser in gaat.

Is het dan niet slecht voor je vaatwasser?
In principe niet… Aangezien het afwasmiddel niet alleen de viezigheid van de vaat verwijderd, maar het ook mee wegvoert uit de vaatwasser zelf.

Tijdbesparing
Wist je dat je al snel over de 200 uur per jaar (!!) aan het afwassen bent wanneer je alle afwas met de hand zou doen? Behoorlijk veel en in die tijd kun je veel andere leuke dingen doen.

Kortom; bye bye vaatwas! Hallo vrijetijd (en extra keer naar Curves?!)

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Consumer Reports | Elle Eten