“Kippenvel en tranen in mijn ogen!”

Vriendinnenloop Kelly

Kelly van Curves Holland liep dit jaar voor het eerst mee met de Vriendinnenloop van Curves en vertelt over haar ervaringen die dag.

Wekenlang waren wij bij Curves en met name Rosanne van Rosanne de With Entertainment druk met de organisatie van de jaarlijkse Vriendinnenloop van Curves. De wandeltocht voor Pink Ribbon had ik zelf nog nooit mee gemaakt en ik wist dan ook niet goed wat ik kon verwachten. Snel werd mij duidelijk dat het niet zomaar een gezellige wandeling was, maar nooit had ik verwacht dat de dag zo’n diepe indruk op mij zou achterlaten.   

Zaterdag 01 oktober was het dan eindelijk zover. Rosanne had mij gevraagd of ik vroeg aanwezig wilde zijn om te helpen met de laatste voorbereidingen voor de eerste deelnemers zouden arriveren. Wie mij kent weet dat ik ’s morgens niet op mijn best ben en om 06.00 uur de wekker zetten op een zaterdag, resulteert in een Kelly die kan ontploffen omdat de WC rol verkeerd om hangt. Na 4 koppen koffie, een goed ontbijt en een rit in de auto met liedjes die mij wakker krijgen, sta ik dan om 08.00 uur ‘s morgens met een groep gezellige meiden de tasjes in te pakken voor de deelnemers en trekken wij de roze rokken om de statafels heen. Langzaam maar zeker verandert het Moreelse park in Utrecht in een roze oase. Beetje bij beetje arriveren de deelnemers in het park. De één nog uitbundiger gekleed dan de ander; volledige kostuums, hoedjes, boa’s, vleugels en zelfs een badspons als accessoire. Één ding hebben ze allemaal gemeen: iedereen heeft iets roze aan of bij zich.

Zodra alle deelnemers op het terrein aanwezig zijn, springt Curves coach Christle het podium op en vraagt alle dames dichter bij het podium te komen staan. Om goed van start te kunnen gaan, moeten we natuurlijk eerst even rekken en strekken, maar hierna wordt het volume omhoog gedraaid en klinkt er een uptempo beat door de speakers. Ik kijk om mij heen en zie 500 vrouwen met elkaar knallen op de muziek. Iedereen doet mee, van jong tot oud. Bij Curves zijn alle vrouwen gelijk en draait het maar om één ding: samen genieten van het leven. Ik krijg kippenvel over mijn hele lichaam en ik schiet even vol. Wat is dit bijzonder om te zien!

Niet veel later wordt het startschot gegeven: de ‘loop’ kan beginnen! In een grote roze stoet verlaten de dames het Moreelse Park richting de binnenstad van Utrecht. Zoals je wel zou verwachten trekken deze dames nogal veel bekijks. Zie je ze niet aankomen, dan hoor je ze wel aankomen. Het heet niet voor niets een ‘Vriendinnen’-loop: er wordt uitgebreid gekletst, uit volle borst gezongen, hartelijk gelachen en zelfs zumba gedanst onderweg. Alsof het zo had moeten zijn begint, tegen alle weersvoorspellingen in, zelfs het zonnetje te schijnen! De prachtige route brengt de dames onder andere langs de Domtoren, door de beroemde Biltstraat uit Monopoly en voor de deelneemsters die de 10 km lopen ook nog door het prachtige park ‘de Voorveldse Polder.’ Na een paar uur zijn alle vrouwen weer terug in het Moreelse Park. De één komt zichtbaar vermoeid de finish over, terwijl de ander nog vol energie zit alsof ze alleen een blokje om is gelopen. Gelukkig draait het daar niet om bij de Vriendinnenloop: er wordt geen tijd bijgehouden en iedereen mag er zo lang over doen als ze willen. Niet de finish halen, maar samen de reis maken is waar het hier om draait en staat symbool voor alles in het leven. Het is een onlosmakelijk onderdeel van Curves waar ik enorm trots op ben om deel van uit te mogen maken.

Na terugkomst in het park staat de dames een heerlijke lunch en een vol programma van gezelligheid te wachten. Er wordt gegeten, gedanst en gezongen, dus de sfeer zit er de hele dag goed in. Maar de achterliggende gedachte van de Vriendinnenloop wordt snel duidelijk wanneer ik de dames vraag waarom ze mee lopen: “Oh nee meisje. Sorry, daar kan ik niet over praten. Dan ga ik huilen, veel te emotioneel.” Een andere vrouw vertelt mij dat haar moeder vorig jaar borstkanker gelukkig heeft overwonnen en dankbaar is dat er op deze manier bij stil wordt gestaan. Stuk voor stuk hebben al deze vrouwen hun eigen reden om mee te lopen. Want de harde realiteit is dat tegenwoordig iedereen wel eens in aanraking is gekomen met de nare ziekte. Met de Vriendinnenloop halen we niet alleen geld op voor het onderzoek van Pink Ribbon, maar staan we samen ook stil bij alles wat borstkanker met zich meebrengt. Zo vertelt Nicolette van Pink Ribbon dat ook na de behandeling het proces nog lang niet voorbij is: “Veel mensen denken vaak ‘oh het haar begint weer te groeien dus het gaat weer goed met je’, maar dan begint het voor sommigen pas.” Het is niet voor niets dat de Vriendinnenloop plaats vindt op de eerste dag van oktober: al meer dan 30 jaar is oktober Borstkankerbewustzijnmaand en vragen wij met zijn allen aandacht voor de ziekte, de patiënten en hun naasten. Aan het einde van de dag maakt Nicolette bekend hoeveel ze die dag hebben opgehaald met de verkoop van lootjes en Pink Ribbon artikelen en het is een bedrag om trots op te zijn. Binnenkort mogen wij ook namens Curves de opbrengst aan Pink Ribbon gaan overhandigen en ik ben heel benieuwd wat onze Curvettes dit jaar weer hebben opgehaald met elkaar.
Na de afsluiting van het programma vegen de deelnemers, na aanmoediging van een pittige Curvette, het terrein leeg en klappen alle tafels in. Mijn mond valt open van verbazing en ik moet een beetje lachen, want waar maak je dit nou mee? Voor ik het weet is het terrein opgeruimd door de deelnemers zelf en stappen ze weer in de bus, auto of trein richting huis.

Als ook ik na een lange dag eenmaal weer thuis ben aangekomen, plof ik voldaan neer op de bank en gooi mijn zere voetjes omhoog. Ik pak mijn telefoon erbij om meteen even na te genieten van deze bijzondere dag met de meer dan 100 filmpjes die ik die dag heb gemaakt. Ik vertel mijn vriend ronduit over de dag en terwijl ik de bijzondere momenten omschrijf, ziet hij weer tranen van ontroering in mijn ogen: “Wat ben je ook een emotioneel wrak af en toe,” grapt hij mij toe. Ik kan er simpelweg niks aan doen, want één ding is nou eenmaal zeker: de Vriendinnenloop heeft dankzij deze liefdevolle vrouwen een hele diepe indruk op mij achtergelaten. Vandaag hebben jullie mijn hart paars gekleurd, wat ben ik trots om een Curvette te zijn!

Wil jij nóg meer Curves? Meld je dan aan via Bloglovin.

Pink Ribbon financiert wetenschappelijke onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker met als doel: een langer en beter leven voor de (ex)borstkankerpatiënt. Doneren op de actiepagina kan nog steeds: https://acties.pinkribbon.nl/evenement/curves-vriendinnenwandeldag

Curves is een uniek 30 minuten fitness concept, speciaal ontwikkeld voor vrouwen. Gedurende de hele maand oktober kan je door € 25,00 te doneren aan het goede doel gratis lid worden bij iedere club in Nederland. Meer informatie vind je op onze website.