Bewegen voor een betere gezondheid

Beweegrichtlijnen

Voldoende beweging is belangrijk voor een goede gezondheid. Maar wat is nou precies voldoende? Er zijn verschillende richtlijnen voor, maar de mate van intensiteit spelen er ook een rol bij. Is 30 minuten wandelen bijvoorbeeld net zo gezond als een 30 minuten workout bij Curves?

De richtlijnen op een rij
Voor een goede gezondheid zijn er een aantal richtlijnen opgesteld wanneer het aankomt op de minimale hoeveelheid die je als volwassenen zou moeten bewegen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

  • Meer beweging is beter voor je gezondheid;
  • Per week heb je minimaal 150 minuten aan matig intensieve inspanning nodig. Dit aantal minuten wordt verdeeld over meerdere dagen;
  • Per week is het belangrijk om minimaal tweemaal spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen is het daarnaast van belang om dit te combineren met balansoefeningen;
  • Veel (stil)zitten is een absolute afrader!

Wat is matig intensief?
Omdat de mate van intensiteit waarmee je beweegt van belang is, is het handig om te weten wat ‘matig intensief’ nou precies inhoudt. Hardlopen bijvoorbeeld kost meer energie dan wandelen en is dan ook intensiever.

Onder matig intensief vallen activiteiten die een verhoogde hartslag tot gevolg hebben. Ook hoort hier een versnelde ademhaling bij. Voorbeelden van matig intensieve beweging zijn wandelen, fietsen en trampolinespringen.

Meer bewegen is beter
Nou wordt er in de richtlijnen een minimaal aantal minuten van 150 genoemd dat je per week zou moeten bewegen. Dit betekent niet dat bewegen dan pas positieve voordelen met zich meebrengt voor je gezondheid. Elke vorm van beweging draagt bij aan een betere gezondheid.

Drie keer 30 minuten
Door elke week in ieder geval 3 keer naar Curves te gaan heb je er al snel 90 minuten aan beweging op zitten. Pak je een keer vaker de fiets of ga je wandelend naar Curves of de supermarkt, dan zitten die overige 60 minuten er zo op! Moet je bijvoorbeeld 10 minuten fietsen naar de supermarkt, dan heb je erdoorheen en terug te fietsen al 20 op zitten. Doe dit drie keer en de 150 minuten zijn bereikt. Alles wat daarbij komt is een fijne extra en een boost voor je gezondheid.

Daarnaast is een afwisseling in beweging een aanrader. Zet je hele lichaam aan het werk. Ga voor sterkere spieren in combinatie met een betere conditie. Niet alleen je spieren zullen hierdoor sterker worden. Onder andere ook je hart en botten worden sterker.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Alles Over Sport