Is spierpijn een must voor grotere en sterkere spieren?

Sterkere spieren spierpijn

Spierpijn na het sporten kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je echt iets gedaan hebt. Maar is spierpijn nou echt een must wanneer het gaat om het krijgen van grotere en sterkere spieren?

Spierpijn = spiergroei?
Spierpijn krijg je door spierschade. De groei van je spieren is dan ook niet gerelateerd aan het hebben van spierpijn na een workout. Ondanks dat dit eerder wel gedacht werd, is gebleken dat spierpijn de groei van je spieren zelfs in de weg kan zitten. Wanneer je spierpijn hebt, moeten je spieren zich eerst herstellen. Dit herstel kost eiwitten, die anders hadden kunnen worden gebruikt voor de groei van je spieren.

Wanneer je begint met een nieuwe soort sport of workout krijg je spierpijn doordat je spieren nog niet gewend zijn aan de beweging die je maakt en kracht die hiervoor nodig is. Herhaal je dit vaker, dan zul je merken dat je geen spierpijn meer krijgt. Hoe vaker je dezelfde oefening herhaalt, hoe minder spierpijn je naderhand zult hebben. Dat betekent niet dat je geen sterkere en grotere spieren krijgt door de training… Je blijft gewoon werken aan je spiermassa ook al herhaal je oefeningen of een complete training.

Kun je spierpijn dan beter voorkomen?
Wanneer je begint met sporten, een nieuwe oefening uitvoert of een oefening zwaarder maakt is spierpijn bijna niet te voorkomen. Je lichaam heeft namelijk gewoon tijd nodig om te herstellen van hetgeen wat je zojuist gedaan hebt. Het beginnen met sporten, de nieuwe oefening of het verzwaren van een oefening vraagt (opnieuw) meer van je spieren dan deze gewend zijn. In eerste instantie ‘overbelast’ je jouw spieren daarmee wat.

Ondanks dat je het niet kunt voorkomen, is het niet goed om bewust voor spierpijn te gaan. Wanneer je spierpijn hebt is er herstel nodig. Hierdoor kun je een spiergroep soms meerdere dagen niet (goed) trainen. Het groeien van de spieren duurt vaak één tot twee dagen na een work-out. Het herstel van je spieren bij spierpijn kan wel 4 tot 5 dagen duren.

Met een stabiele training van je spieren kun je dus consequenter blijven trainen en werk je sneller aan die grotere en sterkere spieren!

Heb je toch last van spierpijn na je workout? Met deze tips kom jij eerder van je spierpijn af!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health