Wat is blauw licht en welke invloed heeft het op onze slaap?

Blauw licht

Blauw licht is ondanks dat het niet opvalt overal om ons heen. De zon bijvoorbeeld produceert wit licht wat bestaat uit de hoofdkleuren rood, oranje, geel, groen en blauw. Afhankelijk van de golflengte wordt de kleur en energie bepaald. Rood heeft bijvoorbeeld de langste golflengte en de laagste energie of frequentie. Blauw daarentegen heeft de kortste golflengte en daarmee de hoogste frequentie.

Dit doet blauw licht met ons
De zon heeft invloed op ons natuurlijke dag- en nachtritme. Gaat de zon onder, dan neemt de energie van onder andere het blauwe licht af en krijgt je lichaam een seintje dat er melatonine moet worden aangemaakt. Melatonine is het hormoon wat ervoor zorgt dat we slaperig worden.

Ledverlichting en beeldschermen verspreiden net als de zon blauw licht. Ben je in de avond in de weer met bijvoorbeeld je telefoon, dan krijgt je lichaam de verkeerde signalen binnen. In plaats van dat je hersenen het signaal krijgen om melatonine aan te maken en daarmee je voor te bereiden om naar bed te gaan, worden je hersenen alert gemaakt en gestimuleerd om wakker te blijven.

Waar komt blauw licht allemaal vandaan?
Blauw licht wordt niet alleen door de zon verspreid. Onder andere ook onze telefoons, tv’s, ledlampen, computers en tablets verspreiden blauw licht.

Om rekening mee te houden
Wanneer je de effecten van blauw licht wil verminderen, bijvoorbeeld omdat je merkt dat je vaak moe bent of slecht slaapt, kun je de volgende stappen ondernemen:

  1. Ga overdag meer naar buiten. Door buiten te zijn krijgt je lichaam gedurende de dag een boost door het natuurlijke licht van de zon.
  2. Leg twee uur voor je gaat slapen apparaten als telefoons, tablets en laptops weg. Zet de tv uit en schakel je computer uit. Kortom: vermijd schermen twee uur voor je wil gaan slapen.
  3. Is het niet mogelijk om twee uur voor je wil gaan slapen bijvoorbeeld de laptop uit te schakelen? Draag in dat geval een speciale bril die blauw licht blokkeert.
  4. Schakel waar mogelijk de nachtmodus op apparaten in. Deze modus dimt het licht van het apparaat en verminderd de hoeveelheid blauw licht die wordt verspreid.
  5. Creëer ritme. Neem een heerlijk warm bad of lees bijvoorbeeld een boek in de twee uur voor je gaat slapen.

Wil jij werken aan een fit en gezond lichaam? Meld je aan en probeer Curves 30 dagen uit! Bekijk waar de dichtstbijzijnde Curves Club voor jou is.

Bron: Matress Nerd