Op dit tijdstip kun je het beste gaan slapen

Tijdstip slapen, bedtijd

Iedereen heeft een ander ritme. De een is bijvoorbeeld een ochtendmens, terwijl de ander een ware nachtbraker is. Zolang je voldoende nachtrust krijgt is dit natuurlijk niet direct een probleem… Maar heeft de tijd waarop jij het bed in kruipt nog invloed op jouw gezondheid?

De ideale tijd
Uit onderzoek dat is gepubliceerd op de European Heart Journal Digital Health blijkt dat een bedtijd tussen 22:00 en 23:00 het meest optimaal is voor de gezondheid van ons hart. Heel vroeg of juist heel laat naar bed gaan kan volgens het onderzoek leiden tot hart- en vaatziekten. 22:00 is daarbij de meest optimale bedtijd.

Ochtend- of avondmens
Zoals aan het begin van dit artikel gezegd is het vaak makkelijk gezegd dan gedaan om op een bepaalde tijd naar bed te gaan. Een ochtendmens kruipt vaak namelijk liever eerder al onder de wol, terwijl een avondmens pas na middennacht gaat slapen.

Stipt om 22:00 naar bed
Niet per se… Het is namelijk nog belangrijker om te luisteren naar jouw bioritme en je slaap-waakritme. Het slaap-waakritme is namelijk hoeveel slaap je daadwerkelijk nodig hebt. Ook dat verschilt per persoon. Ga je later naar bed, maar krijg je alsnog voldoende slaap, dan is dat helemaal prima! Je lichaam zal vanzelf laten merken wanneer het voor jou tijd is om naar bed te gaan.

Juist door te luisteren naar je lichaam volg je het natuurlijke slaap-waakritme. Bewust eerder naar bed gaan terwijl je het misschien helemaal niet nodig hebt kan dit verstoren. Het kan hierdoor moeilijker worden om in slaap te vallen, door te slapen of om op te staan.

Een vaste bedtijd
Wanneer je minder goed slaapt kan het wel helpen om te kiezen voor een vaste bedtijd. Na verloop van tijd komt je lichaam namelijk in dat ritme waardoor je meer uitgerust wakker zult worden. Zolang je niet meer dan een uur van je vaste bedtijd afwijkt is het vaak geen probleem. Lig je wel een keer later in bed, dan hoeft dit ook geen probleem te zijn, maar is het iets waar je wellicht rekening mee kunt houden.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips tijdens deze periode? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu