Melatonine: alle ins en outs!

Melatonine voeding kersen

Een tijdje geleden waren melatonine supplementen volop in het nieuws. Reden te meer om het stofje eens onder de loep nemen. Wat is melatonine eigenlijk en welk effect heeft het op je lichaam? Is het melatonine niveau in je lichaam ook op een andere manier te vergroten? In deze blog lees je alle ins en outs.

De werking van melatonine
Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in ons slaap-waakritme. Onze biologische klok heeft een grote invloed op de aanmaak ervan. Wanneer onze biologische klok het aangeeft, maar ook als het donker wordt, zorgt dit hormoon ervoor dat je slaperig wordt. Over het algemeen begint het niveau halverwege de avond te stijgen en daalt weer wanneer het licht wordt. De aanmaak van melatonine is het hoogst tussen 12 ’s nachts en 4 uur ’s ochtends.

Normaal gesproken wordt melatonine aangemaakt door de pijnappelklier in je hersenen. Maar naar mate je ouder wordt maakt de pijnappelklier geleidelijk minder van het hormoon aan. Sommige ouderen maken daardoor maar een zeer kleine hoeveelheid, of zelfs helemaal geen melatonine meer aan.

Slaapstoornissen ontstaan doordat het stofje op het verkeerde moment wordt aangemaakt. Ook reizen door verschillende tijdzones kan ervoor zorgen dat onze biologische klok van slag raakt en melatonine op het verkeerde moment wordt aangemaakt.

Melatonine uit voeding

Wetenschappers geven aan dat bepaalde voeding invloed heeft op de hoeveelheid melatonine in je bloed. Heb jij last van slaapproblemen, maar wil je liever geen supplementen innemen? Dan kun je voor melatoninerijke voeding kiezen.

Verschillende studies laten zien dat geconcentreerd kersensap een slaapverwekkend effect heeft. Kersen zitten namelijk boordevol met dit hormoon. Onderzoek wees bovendien uit dat mensen niet alleen sneller in slaap vallen, maar ook nog eens langer doorsliepen. Dit slaapmutsje kun je gemakkelijk zelf uitproberen. Kies voor geconcentreerd sap, dit zet meer zoden aan de dijk dan een portie kersen.

Ook goji-bessen zijn een aanrader wanneer je last hebt van slaapproblemen. De Chinezen gebruiken dit besje al eeuwenlang, zowel voor slaap- als stressproblemen. Bovendien krijg je er geen vervelende bijwerkingen van, die je van slaapmedicatie wél kunt krijgen. Uitproberen? Kies dan verse goji-bessen, gedroogde bevatten namelijk geen melatonine meer.

Tomaten, vooral die van Nederlandse bodem, bevatten ook veel van dit hormoon. Heb jij zelf tomaatjes in de tuin? Zorg er dan voor dat ze in de schaduw staan, dit heeft namelijk effect op de hoeveelheid melatonine. Tomaatjes die in de zon groeien bevatten aanzienlijk minder van dit hormoon.

Daarnaast hebben ook ananas, banaan, mosterdzaad, walnoten en amandelen een positieve werking op het melatonine niveau in je bloed. Voor ieder wat wils dus!

Het effect van melatoninerijke voeding
Het Voedingscentrum geeft aan te twijfelen over het effect van melatoninerijke voeding. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit stelt dat deze voedingsmiddelen alleen helpen wanneer ze minimaal één milligram melatonine bevatten. Dit red je helaas niet met normale porties. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het wél gezond is om wat vaker een stuk fruit te eten. Vruchten verlagen het risico op hartziekten en verkleinen de kans op een beroerte.

We kunnen dus concluderen dat melatoninerijke voeding een positief effect kan hebben op jouw nachtrust. Het kan dan ook geen kwaad om het eens te proberen. Heb je last van ernstige slaapproblemen? Laat cafeïnehoudende drankjes dan eens links liggen en neem bij aanhoudende klachten contact op met je huisarts.

Bron: Margriet & Apotheek.nl