Ligt jouw smartphone ’s nachts naast je op het nachtkastje?

Smartphone nachtkasje slapen

Tegenwoordig ligt bij bijna iedereen de smartphone ’s nachts naast hen op het nachtkastje. Maar wist je dat dit een enorme invloed heeft op je lichaam en je gesteldheid? Uit onderzoek van de Harvard Medical School blijkt bijvoorbeeld dat kunstlicht van elektronische apparaten bepaalde neuronen in je hersenen activeert met als gevolg dat je lastiger in slaap kunt vallen. Ook slaap je vervolgens minder diep doordat de productie van het hormoon melatonine verstoord wordt.

Totale ontspanning
Doordat je tegenwoordig bijna altijd en overal bereikbaar en online bent kan het slapen met een smartphone op je nachtkastje zorgen voor stress. Door jezelf een aantal uurtjes te gunnen zonder die smartphone bij je in de buurt kun je vele malen beter tot ontspanning komen. Me-time is zo nu en dan gewoon onwijs belangrijk!

Tijd voor een goed boek
We noemden het net al even en hoe logisch het ook klinkt; het licht van je smartphone stimuleert hersenactiviteit. De neuronen in je hersenen worden gestimuleerd door het blauwe licht en de aanmaak van het hormoon melatonine wordt verstoord. Een normale lamp op je kamer doet dit niet. Ben je net voor je gaat slapen bezig met je telefoon dan zal je moeilijker in slaap vallen. Lees in plaats daarvan een boek en je valt als een roos in slaap.

Slecht voor je ogen
Het blauwe licht van een smartphone zorgt ervoor dat de staafjes in je ogen minder goed kunnen functioneren. Kijk je voor je gaat slapen en het licht al uit is vaak op je telefoon, dan zie je op den duur minder goed het verschil tussen bijvoorbeeld de meubels op je kamer. Lastig!

Kortom; leg voor een goede nachtrust en de kwaliteit van je ogen de telefoon wat verder van je af. Wanneer je slaapt heb je er toch niks aan!

Bron: Onderzoek Harvard