Deze planten bevorderen je nachtrust, toch?!

Planten nachtrust

Een goede nachtrust dat wil natuurlijk iedereen. Je gaat namelijk niet voor niets naar bed. En als het even kan wil je zo uitgerust mogelijk wakker worden. Helaas lukt dat niet altijd, bijvoorbeeld door stress. Nou schijnt het zo te zijn dat bepaalde planten een positieve invloed kunnen hebben op jouw nachtrust. Dus naast dat deze planten een leuke decoratie in je slaapkamer zijn en ze vaak ook nog lekker ruiken ook, zijn ze een aanrader voor mensen die last hebben van een verstoorde nachtrust. Maar is dit wel waar? Hoe komt dat dan? En om welke planten gaat het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!

Een natuurlijk slaapmiddel
Jasmijn is een plant die veelal wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Natuurlijk wil je niet direct grijpen naar de (natuurlijke) slaapmiddelen wanneer je een nachtje minder goed slaapt. Gelukkig kan de geur van jasmijn ook bijdragen aan een betere nachtrust.

Uit onderzoek van dr. Bryan Raudenbush van de Wheeling Jesuit University blijkt dat men inderdaad ’s nachts rustiger wordt van de geur van jasmijn. Daar tegenover staat dat je overdag juist alerter en productiever bent! Win-win situatie dus!

Een kleine side note van dit onderzoek is dat het resultaat slechts op 20 personen is gebaseerd. Alsnog blijft het een interessante ontdekking aangezien het onderzoek gericht was op het verbeteren van de concentratie van mensen. Een betere nachtrust speelt hier uiteraard een belangrijke rol in.

Een alleskunner
Lavendel is de alleskunner onder de planten. De plant ruikt heerlijk en wordt daardoor veelal gebruikt in zeep, shampoo en parfum. Daarnaast wordt vaak gezegd dat de geur een rustgevende werking heeft en helpt tegen slapeloosheid.

Op basis van een publicatie in de Journal of Alternative and Complementary Medicine kan worden geconcludeerd dat lavendel inderdaad de slaapkwaliteit verbetert en een rustgevende werking heeft. Dit gold namelijk voor alle deelnemers van het onderzoek!

Iets minder bekend
Een minder bekende plant met invloed op onze nachtrust is de gardenia. De gardenia is een echte powerplant die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje. Waarom? Meerdere studies naar deze plant hebben hetzelfde effect geconstateerd; een verbeterde nachtrust!

Gardenia heeft volgens deze studies namelijk hetzelfde effect als het slaapmiddel valium. Wel heeft deze plant de nodige hoeveelheid verzorging nodig. Voor iemand zonder groene vingers is het dus geen aanrader.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health